Hlavní obsah

Velmi křehké rodinné vztahy aneb Co dělat, když vám vadí partnerova rodina

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít rodinu, ve které panují idylické vztahy, je skoro nemožné. V některých rodinách jsou napjaté vztahy mezi rozvedenými rodiči, jinde pohodové atmosféře ubírá uštěpačná tchyně nebo tatínek morous. To všechno jsou ale věci, nad kterými dokážeme mávnout rukou. Problém přichází ve chvíli, kdy partnerovu rodinu doopravdy nemůžete vystát.

Foto: Profimedia.cz

Idylické vztahy nepanují ve všech rodinách.

Článek

Ze začátku to možná vypadalo na pohodové rodinné vztahy. Tušila jste, že tchyně sice není vaše krevní skupina a tchán má do pohodového chlapíka daleko, avšak nic nenasvědčovalo tomu, že se vaše vzájemné vztahy časem vyhrotí. Jenže po pár měsících nucených úsměvů nastala doba temna.

V každičkém slovu, které pronese vaše tchyně, cítíte kapku jedu a chování vašeho tchána už dávno nenasvědčuje tomu, že jste vítaným členem rodiny.

Pravděpodobně už ani vy neskrýváte vzájemné nesympatie a dáváte najevo svou nelibost. Jenže, co v takovou chvíli dělat? Je lepší, když partnerovi řeknete, co si o jeho blízkých myslíte? Nebo byste se nad danou situací měla povznést a tchyni s tchánem tolerovat?

Mluvit, či mlčet?

Bohužel neexistuje univerzální rada, díky které byste zapeklitou rodinnou situaci rázem vyřešila. Podle vztahové terapeutky Aimee Hartsteinové je důležité, abyste si uvědomila, co případná kritika partnerových rodičů způsobí.

Pokud například vídáte tchyni s tchánem čtyřikrát do roka, pak se vyplatí, když spolknete jedovatou slinu a zbytečně nebudete tasit zbraně.

Typy tchyní, které mohou ohrozit vaše manželství

Vztahy a sex

V případě, že vám partnerova rodina připadá toxická a má přímý vliv na váš partnerský vztah, rozhodně byste neměla před partnerem mlčet. I když není jednoduché otevřít konverzaci na takto citlivé téma, existuje šetrný způsob, jak partnerovi sdělit, co si o jeho rodičích myslíte.

V první řadě se vyhněte použití expresivních a vulgárních slov. Zároveň je mnohem účinnější, když budete popisovat své pocity a mluvit o situacích, které vás zasáhly. Naopak nevyjmenovávejte věci, které tchyně s tchánem udělali špatně, neboť byste zněla příliš útočně a zaujatě.

Poradna: Tchyně, která nerespektuje soukromí

Vztahy a sex

„Na druhou stranu se nevyplácí, když budete chodit kolem horké kaše. Jakmile máte pocit, že chování partnerových rodičů nelze nadále tolerovat, měla byste svému partnerovi uvést jasné příklady toho, kdy jejich chování překročilo veškeré limity,“ tvrdí Aimee Hartsteinová a dodává, že toto téma byste s partnerem měla otevřít ve chvíli, kdy jste sami.

Když partner chyby nevidí

Pro většinu lidí jsou rodiče svatí, a tak se připravte i na situaci, kdy partner na svých rodičích chyby nespatří. „Partner chyby může i nemusí vidět. V každém případě byste mu měla jasně vysvětlit, jaké chování na jeho rodičích nestrpíte. Čím konkrétnější budete, tím lépe,“ říká Hartsteinová pro Brides.

Následně už záleží pouze na partnerovi, jak vaše námitky zpracuje. Možná bude několik dnů trvat, než situaci pochopí, možná s vámi ihned bude souhlasit. Samozřejmě se také může stát, že ho vaše slova zraní či překvapí.

V takovém případě na partnera nenaléhejte a dopřejte mu dostatek prostoru na to, aby přijal vaše stanovisko. Nepřilévejte zbytečně olej do ohně a další poznámky o jeho rodině si protentokrát odpusťte.

Také je důležité, abyste si sama uvědomila, zda jste v některých případech jednala opravdu vhodně a zbytečně rodiče partnera neprovokovala. Je dobré, když v takové situaci budete mít zameteno před vlastním prahem.

Nepotřebná máma a odepsaná babička

Vztahy a sex

Ať už jste s partnerem o jeho rodičích vedla dlouhou diskuzi, nebo jste mu jenom jemně nastínila, že vaše vzájemné vztahy nejsou v pořádku, za každé situace myslete na to, že váš partnerský vztah je priorita.

„Nezapomeňte, že jde o váš vztah s partnerem, a ten musí být na prvním místě. Možná nemilujete jeho rodinu, ale musíte respektovat a ctít vztah, který existoval dávno před tím, než jste se objevila v partnerově životě,“ říká vztahová terapeutka a dodává, že respekt a laskavost jsou klíčem k vyřešení mnoha rodinných konfliktů.

Reklama

Související články

Marek Herman: Výchova dítěte se musí odmakat

Mláďata absolutní většiny zvířat do hodiny po narození chodí. Člověk ne. Rodíme se totiž nedovyvinutí. Malé dítě se ještě rok dovyvíjí na těle mámy. Do jednoho...

Proč je těžké vyjít s tchyní

O vztazích s tchyní vzniklo bezpočet jedovatých vtipů „ze života”. Zavděčit se matce svého manžela nebo manželky ale není pro mnoho lidí opravdu snadné....

Jak se vypořádat s toxickými členy rodiny

Když se řekne toxický vztah, je pravděpodobné, že nepůjde o nic pozitivního. Toxické mohou být nejen vztahy milostné, ale i ty rodinné. Jak rozpoznat toxického...

Výběr článků

Načítám