Hlavní obsah

Jak poznat ženu psychopatku

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když zazní ve společnosti slovo psychopat, většina lidí si pod tímto označením automaticky představí muže. Psychopatií ale trpí i ženy, a to, že se o nich nemluví, neznamená, že neexistují. Na rozdíl od mužů je navíc poznáte podle zcela jiných charakteristických vlastností. Jaké to jsou?

Foto: Profimedia.cz

O ženách psychopatkách se ve společnosti příliš nemluví.

Článek

Několik málo studií úspěšně prokázalo, že 17 % žen zavřených ve vězení prokazuje psychopatické znaky. V běžném prostředí pak vědci uvádějí, že jedna ze sta žen je psychopatka. Pokud si ale myslíte, že se většinou jedná o společensky vyřazeného jedince, mýlíte se.

Ve skutečnosti se totiž může jednat o vaši šéfovou, spolupracovnici, lékařku nebo třeba právničku. Problém nastává v tom, jak psychopatické ženy poznat. Oproti mužům totiž vykazují odlišné znaky, které nejsou pro psychopaty tak docela typické a notoricky známé. Jaké to jsou?

Odlišný druh narcismu

Jedním z hlavních znaků psychopatů je podle Psychology today narcismus a nadřazenost. U obou pohlaví se ale tyto znaky vyznačují jinak.

Zatímco u mužů se narcismus projevuje tak, že mají tendenci se před ostatními vychvalovat a prezentovat nahlas své úspěchy, ženy jsou daleko více opatrné. Své narcistické tendence umějí daleko lépe skrývat, a zatímco vás chválí a pokládají komplimenty, vyzařují pravý opak a vyvolávají ve vás negativní emoce.

Rozdíly v agresi

Dalším typickým znakem pro psychopaty je agresivní chování. Neznamená to ale, že každý psychopat musí být nutně vrah nebo třeba brutální násilník. Přesto výzkumy ukazují, že mužští psychopati mají tendenci vykazovat násilnické znaky, jakou jsou fyzické útoky, týrání zvířat či slovní potyčky, a proto častěji končí ve vězení, než je to u jejich ženských protějšků.

Ženy s touto antisociální poruchou mají tendenci projevovat agresivitu jinak. Rozšiřují o vás klepy v práci. Manipulují s vámi tak, že postupně začnete pochybovat o svém zdravém rozumu, a hrají si s vámi jako s loutkami, aniž byste o tom věděli, jenom proto, aby získaly to, co chtějí.

V zásadě tedy platí, že zatímco muži si jsou jistí svou nedotknutelností a dokážou vám ublížit před zraky přihlížejících, ženy se schovávají ve stínu a dokážou s vámi manipulovat a rozkládat vaši psychiku, aniž by o tom kdokoliv jiný věděl. O to více byste si na ně měli dát pozor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám