Hlavní obsah

Caspering: Když vás potenciální partner tahá za nos

Novinky, Alžběta Dytrychová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světě randění se už před několika lety zabydlel pojem ghosting. Tento druh nepříjemného chování, kdy partner nečekaně přeruší kontakt, se rozmohl především na sociálních sítích. Podceňovat bychom ale neměli ani jeho mladšího, a nutno podotknout hodnějšího, sourozence jménem caspering.

Foto: Profimedia.cz

Někteří muži naslibují hory doly a následně zmizí jako duchové.

Článek

Komunikační nástroje 21. století způsobily, že si můžeme psát kdykoliv s kýmkoliv, tedy i s člověkem, kterého neznáme a nemáme sebemenší ponětí, jak se chová ke svým potenciálním partnerkám. Bohužel právě toto je častým kamenem úrazu.

Někteří muži si s vámi píší, naslibují hory doly a následně zmizí jako duch. Tento fenomén náhlého přerušení kontaktu nese označení ghosting a vychází z anglického slova ghost, které v překladu znamená duch.

„Lidé se stanou duchem z mnoha důvodů. Z úzkosti, ze strachu, že někomu ublíží, ze strachu z konfliktu nebo ze strachu, že podlehnou nátlaku a kývnou na další rande, na které nechtějí jít. Možná se stanou duchem jenom proto, že pocity druhého člověka neřeší,” vysvětluje pojem ghosting profesorka psychologie Ramani Durvasulová.

A právě na základech ghostingu staví caspering, pojem, který odkazuje k hodné pohádkové postavičce ducha Caspera.

Přichází tzv. cuffing season nebo také sezona dočasných vztahů

Vztahy a sex

Duch, který nechce urazit

Zatímco ghoster s vámi ze dne na den přeruší kontakt, casper vám nadále píše a vytváří iluzi, že váš vztah má budoucnost.

„Takový člověk se bojí, že druhému ublíží nebo ho urazí, a tak raději volí tento styl konverzace,” říká Ramani Durvasulová pro Bustle a dodává, že sama neví, jestli je lepší ghosting, nebo caspering.

Které vztahy vydrží, které naopak nebudou mít dlouhého trvání

Vztahy a sex

Pravdou zůstává, že u ghostingu ihned víte, na čem jste. Oproti tomu u casperingu vám partner maže med okolo pusy, zaplavuje vás sladkými slůvky a zároveň se nápadně vyhýbá další schůzce, seznámení s rodiči nebo třeba společnému sestěhování.

I když casper ví, že vás nemiluje, nedokáže se s vámi rozejít, a tak raději chodí s úsměvem na tváři kolem horké kaše.

Můj ex je casper!

Pozor, ukázkového caspera může předvádět i váš bývalý partner. Možná jste sama zažila, že vám psal krásné zprávy, chtěl se sejít, nabízel pomoc nebo čas od času poslal fotku.

I když by se na první pohled mohlo zdát, že o vás znovu jeví zájem, ve většině případů jde jenom o zdvořilostní fráze, které mu pomáhají bojovat s pocitem viny. Zatímco on se po odeslání zprávy cítí dobře, vám daná textovka zamotá hlavu, případně dodá naději, že vztah lze ještě vzkřísit.

Žena v roli caspera

Nikde není psáno, že ghosterem či casperem jsou pouze muži. Také ženy umějí nečekaně přerušit kontakt nebo vyhýbavě komunikovat. Pokud jste si vědoma, že je vám takové chování podobné, zkuste se nad svým způsobem komunikace zamyslet.

Chovat se uctivě, čestně a jednat upřímně je cesta, která vede k úspěchu. Rozhodně se tedy vyplatí, když danému člověku vysvětlíte, proč se s ním nechcete nadále vídat.

„Jak podrobně vysvětlíte důvody rozchodu, záleží především na tom, jak hluboký cit k partnerovi chováte. Pokud nejste ve vážném vztahu, pak stačí, když mu oznámíte, že se s ním už nechcete stýkat,” radí psychoterapeutka Amanda Stemenová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám