Hlavní obsah

Srovnávání partnera s jinými se nemusí vyplatit

Novinky, das

Když se zamilujeme, spoustu věcí vůbec nevidíme. Jakmile ale začnou na povrch vyplouvat nejrůznější nedostatky, mohou nastat velké problémy. To, co nám zprvu přišlo roztomilé, nám najednou vadí a dost často se uchylujeme k hodnocení druhého a k srovnávání s někým jiným.

Foto: Profimedia.cz

Druhého nezměníte, zaměřte se na svůj vlastní život.

Článek

Hodnocením a srovnáváním přitom dáváme druhému jasně najevo, že ho nejsme schopní plně akceptovat takového, jaký je, bez všech příkras a iluzí. Místo zlepšování vztahu si tak koledujeme o rozchod.

Záleží-li nám na vztahu, pak nám nezbude nic jiného než se v tomto směru zdržet jakýchkoli komentářů. Čím méně budeme druhého hodnotit a srovnávat s ostatními, tím je větší pravděpodobnost, že k nám druhý bude vstřícnější a ohleduplnější.

Několik rad, jak se začít chovat jinak

Vždy je dobré si uvědomit, že každý se snaží dělat to nejlepší, co umí. Každý má jednoduše zcela jiné životní zkušenosti. Pokud tedy dotyčný podle vás dělá něco špatně, pak to nemusí být vůbec vědomě. Přestaňte proto na svého partnera pohlížet s despektem, a naopak se vždy snažte získat nad danou situací nadhled.

Navíc jakmile svou mysl zaměstnáte odsuzováním partnera, pak jen těžko uvěříte tomu, co vám říká. Pokud se vám partner snaží něco sdělit a vy s ním nesouhlasíte, pak se zhluboka nadechněte a s reakcí počkejte. Nechte partnera domluvit a přemýšlejte nad vším, co říká. Jedině tak si uvědomíte, že i když partner vidí věci jinak než vy, ještě to neznamená, že je to špatně. Vše je o respektu a schopnosti domluvit se.

Druhého nezměníte, zaměřte se proto na svůj vlastní život. „Pokud si myslíte, že jste nejchytřejší a že se vše změní, jakmile si druhého vychováte, pak vás zřejmě zklamu. Nejen z mých zkušeností, ale i ze zkušeností celé řady odborníků totiž jasně vyplývá, že zlepšení vztahu dosáhnete jedině tehdy, začnete-li sama u sebe,” upozorňuje na svém blogu odbornice na vztahy Helen Fisherová.

Budete-li přece jen chtít malinko pozměnit partnerovo chování vůči vám, pak se více zaměřte na jeho pozitivní vlastnosti. Chvalte ho, ptejte se ho na rady a dávejte mu najevo, jak moc ráda s ním jste. Posílíte tak nejen jeho vlastní sebevědomí, ale také si sama lépe uvědomíte jeho silné stránky a snáze pak upozadíte jeho nedostatky.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Srovnáváte partnera s ostatními?
Ano, ale nevnímám to jako chybu
16,5 %
Ano, nemůžu si pomoci
13,2 %
Ano, budu se to snažit změnit
4,3 %
Ne, sama jsem to zažila, takže vím, jaké je to peklo
9,6 %
Ne, nemám důvod
20,8 %
Ne, je to proti mým zásadám
8,3 %
Někdy se tomu neubráním, ale jedná se o výjimečné situace
27,3 %
Celkem hlasovalo 303 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvládnout vztah se ženatým mužem

Odhlédneme-li od obecně uznávaných pravidel morálky, procento vztahů, kdy je jeden z partnerů zadaný „jinde“, za poslední léta narostlo. Zamilovat se do...

Co ženy nejvíce obdivují na mužích

Podle čeho se ženy rozhodují, s kterým mužem začnou chodit a které raději přenechají jiným? Možná budete překvapeni. Mezi ty nejdůležitější věci sice patří...

Co prozradí nevěrníka

Nevěra je pro mnohé běžnou životní rutinou. Nevěrníci (a nevěrnice) jsou někdy dokonce pyšní na to, jak umí své zálety skrývat. Existují ale určité náznaky,...

Výběr článků

Načítám