Hlavní obsah

Internetový stalking vám hrozí nejen na seznamkách, ale i na diskusních fórech či bazarech

Novinky, Tereza Lindauerová

Na téma seznamování a internetu už proběhl bezpočet výzkumů. Vědci z fakulty medicíny na univerzitě v turecké Düzce teď došli k závěru, že případy sexuálního obtěžování a stalkingu rok od roku rostou. Vytvořit falešný profil na sociální síti, na první pohled plný věrohodných fotek, není vůbec složité. Realita přitom může být nejen jiná, ale také nebezpečná. Zvlášť pokud se pod falešnou identitou skrývá násilník či stalker. Obětí stalkingu se ale můžete stát i zcela nahodile, na nejrůznějších diskusních fórech, bazarech apod.

Foto: Profimedia.cz

Případy sexuálního obtěžování a stalkingu rok od roku rostou.

Článek

„Opatrnosti není v případě internetových seznamek a diskusních fór nikdy dost. Neříkám, že není možné si ve spletité nabídce sociálních sítí najít kvalitního partnera, ale je přitom zapotřebí chovat se obezřetně. Snadno se zde setkáte nejen s lidmi s kriminální minulostí, ale také se stalkery, kteří dokážou ze života udělat doslova peklo,” varuje vyšetřovatel Ted Freeman pro webové noviny USAtoday.

Stalking přitom není jen záležitostí Spojených států a dalších vyspělých zemí. Děje se i u nás, o čemž vypovídá i příběh třicetileté Tamary.

„Na jednom prodejním serveru s oblečením mne oslovil mladík, od kterého jsem před časem kupovala nějaké oblečení. Byl o dost mladší než já, chytrý a kultivovaný lichotník. Nejprve jsem tomu nepřikládala váhu, ale pak se naše každodenní konverzace stala příjemným zvykem. Jenže během dvou týdnů ´na síti´ mi došlo, že člověk na druhé straně je psychicky nevyrovnaný – měl prapodivné záchvaty vzteku, který si na mně vyléval a konverzace byla čím dál nepříjemnější. Pak jsem zjistila, že si o mně zjistil velké množství informací, kde bydlím, pracuji, co moji přátelé…

K tomu mi od něj začaly chodit fotky, které byly foceny vždy v bezprostřední blízkosti místa, kde jsem se zrovna vyskytovala. Začala jsem být nepříjemná a snažila se přerušit konverzaci ´v dobrém´. Což se nakonec podařilo, ale nebylo to nic jednoduchého. Jen jsem si v tu chvíli uvědomila, jak děsivý musí být skutečný stalking,“ píše Tamara.

Abyste se vyhnuli něčemu takovému, vyvarujte se při seznamování on-line seznamek, kde se může registrovat bez jakékoliv kontroly každý. Zároveň buďte obezřetní i při komunikaci na sociálních sítích, například v debatách pod příspěvky, když s vámi bude chtít nějaký neznámý příliš horlivě navázat kontakt. Může jít o zapálenou debatu, ale také nemusí.

Když už se dostanete do situace jako Tamara, vyžádejte si od člověka, který vás osloví, a třeba vás i zaujme, nějaký důkaz identity. Kontakt na pracovní web nebo třeba na facebookový profil, který má ale seriózní historii a nevznikl před pár dny. Řešením je i kopie nějakého průkazu, ale to je samozřejmě pro většinu lidí nepřijatelné. Ať už zvolíte jakoukoli cestu, nenechte se omámit líbivými řečmi a každého, s nímž se pouštíte do „internetového vztahu“, si v rámci možností prověřte.

Jak se bránit stalkerům

Jak moc se u nás obtěžování neznámými osobami množí, je znát i na tom, že na stránkách Policie České republiky najdete rozsáhlý text týkající se stalkingu, který čítá i rady, jak se podobným útokům bránit. Některé z nich zde uvádíme:

  • Dejte stalkerovi na vědomí, že o něj nestojíte, nemáte zájem.
  • Přerušte osobní kontakty s pronásledovatelem - neodpovídejte na vzkazy, urážky, na telefonáty, nereagujte na SMS, nescházejte se s ním (jakýkoli kontakt s útočníkem může vést k prohloubení zájmu o oběť).
  • Vyhýbejte se místům možného setkání, změňte své návyky.
  • Nechoďte s ním na schůzky.
  • Uchovejte všechny SMS, maily a další materiál (možný důkaz), snažte se projevy pronásledování evidovat a zdokumentovat.
  • Informujte své blízké o pronásledování, případné totožnosti útočníka. 
  • Nezveřejňujte své osobní údaje (telefonní číslo, adresu), kontakty na sebe dejte jen lidem, kterým důvěřujete.
  • Kontaktujte odborné instituce: Bílý kruh bezpečí a další organizace pro pomoc obětem trestných činů.
  • Kontaktujte Policii ČR v případě oprávněného pronásledování, obtěžování nebo napadení, je-li jednání pronásledovatele takové, že ve vás vzbuzuje strach, obavy, nepříjemné pocity apod.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám