Hlavní obsah

Vztah versus kamarádi: Kdy nastává problém

Novinky, lin

Obzvláště v počáteční fázi vztahu je běžné, že se nemůžeme svého partnera nabažit a chceme s ním trávit každou volnou minutu. Problém ale nastává ve chvíli, kdy se ze zamilovanosti stane obsese. Přečtěte si sedm příznaků, které značí, že jste vy nebo váš partner až nezdravě posedlí svým vztahem.

Foto: Profimedia.cz

Jak poznat, když se ze vztahu stane posedlost.

Článek

1. Často rušíte své plány s kamarády, abyste mohli být se svým protějškem

„Stejně jako u většiny ostatních věcí je rovnováha klíčem ke zdravému vztahu. Pokud trávíte až příliš času s partnerem, je dost možné, že tím uškodíte nejen svým přátelům, ale také vztahu. Nic se nesmí přehánět,“ tvrdí terapeutka Anna Possová.

2. Důležité zprávy od přátel se dozvídáte z jejich sociálních sítí

„Pokud se dozvídáte důležité informace o svých nejlepších kamarádech prostřednictvím sociálních sítí, pak je něco špatně. Zásnuby, nový vztah, vážná nemoc nebo dovolená jsou milníky, které by vám neměly uniknout a měli byste se o nich dozvědět přímo od svých přátel. Zamyslete se proto, jestli vám vztah náhodou nezúžil vidění a vy věnujete přátelům patřičnou pozornost,“ říká psycholožka Marie Landová pro Huffington Post.

3. Když jste se svými přáteli, mluvíte jen o svém partnerovi/partnerce

„Je naprosto přirozené, že pokud se těšíte z nového vztahu, chcete o něm neustále mluvit a probírat ho skrz na skrz. Je však důležité, aby se toto téma nestalo hlavním nebo dokonce jediným tématem celého rozhovoru s vašimi kamarády. Nezapomeňte proto do rozhovoru zahrnout i ostatní aspekty života a vyptávejte se přátel na jejich problémy a novinky,“ doporučuje rodinná terapeutka Andrea Wachterová.

4. I když o svém protějšku nemluvíte, neustále na něj myslíte

„Při konverzaci s přáteli byste rozhovor měli plně vnímat, a ne lítat myšlenkami v oblacích. Pokud se proto nemůžete soustředit na věci, kterým byste za normálních okolností rádi věnovali pozornost, a místo toho myslíte na svého partnera, pak by váš vztah mohl být překážkou,“ říká Landová.

5. Váš partner si vás nárokuje jen pro sebe

Zejména v počátečních vztazích je normální, že čas, který jste dříve věnovali svým přátelům, nyní přísluší vašemu partnerovi či partnerce. Problém nastává ale v případě, kdy vás partner odrazuje od kamarádů, manipuluje s vámi nebo vám vyloženě zakazuje se s nimi stýkat.

6. Partner žárlí na vaše přátele

Spousta lidí si myslí, že je správně, aby partner alespoň trochu žárlil, pokud si druhý vyrazí s přáteli. To je ale špatně. Lidé jsou mnohostranně zaměření a složití, proto je potřeba, aby se stýkali s různými druhy lidí. Žárlení na přátele zavání obsesivní poruchou.

7. Vaši přátelé se partnerovi vyhýbají a neřadí ho do společné party

Pokud se vaši přátelé vyhýbají společnosti vašeho partnera, nebo vás dokonce ani nezvou na akce společně, je potřeba se zamyslet, jestli se v přítomnosti partnera nechováte jinak. Promluvte si s přáteli o tom, kde je problém, jinak by se mohlo stát, že si v budoucnu budete muset vybrat mezi přátelstvím a vztahem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám