Hlavní obsah

Jak se omluvit partnerovi, aby vaši omluvu přijal

Novinky, das

Omluvit se druhému není mnohdy snadné ani příjemné, ale pro harmonický vztah je to naprosto nezbytné. Nicméně není omluva jako omluva, aby vám ji druhý uvěřil a přijal ji, je zapotřebí dodržovat následující pravidla.

Foto: Profimedia.cz

Čím upřímněji vaše omluva vyzní, tím snáze vám druhý odpustí.

Článek

1. Potvrďte své pochybení

Jeden z nejdůležitějších kroků, které musíte učinit, je přiznání chyby a plné převzetí odpovědnosti za ni. To znamená, že nahlas řeknete, že na své chování opravdu nahlížíte jako na chybu, která druhému ublížila či způsobila nějaké problémy.

2. Vysvětlete, proč a jak se to stalo

Poté, co přiznáte chybu a převezmete za ni odpovědnost, je zapotřebí druhému vysvětlit, proč a jak se stala.

V tento okamžik je nutné zcela zapomenout na slůvko „ale”. Kvůli němu totiž může druhý snadno získat dojem, že se snažíte své vlastní pochybení svést na někoho či něco dalšího, což s upřímnou omluvou nemá nic společného.

3. Zapomeňte na výmluvy a výčitky

I když budete mít po ruce celou řadu polehčujících okolností, které budou snižovat váhu vašeho provinění, zapomeňte na ně. Jednak mohou odvádět pozornost, pak také mohou vzbuzovat další otázky a podezření.

Čím upřímněji vaše omluva vyzní, tím snáze vám druhý odpustí.

4. Navrhněte řešení, jak vše napravíte a budete dělat lépe

Nedílnou součástí každé omluvy by měla být projevená snaha o nápravu a slib, že už se to nebude opakovat. Tímto slibem dáte druhému jasně na srozuměnou, že při stejných okolnostech budete příště volit mnohem moudřejší rozhodnutí a tzv. se poučíte ze svých chyb. „Tento slib můžete umocnit ještě tím, že přesně popíšete, jak se v podobné situaci zachováte příště,” doporučuje na svém blogu klinická psycholožka Dr. Alicia Clarková.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se vypořádat s citovými upíry

Na první pohled vypadají jako bezvadní lidé, kteří si velmi snadno získávají přízeň druhých. Ve skutečnosti jsou to ale pijavice, které z nás pomalu a jistě...

Na kus řeči aneb Dialog není souboj

Nezávazně si popovídat, zapříst hovor, vést dialog či komunikovat s kýmkoli o čemkoli. Pro někoho samozřejmost, pro dalšího nepřekonatelný problém. Jak si...

Výběr článků

Načítám