Hlavní obsah

Intimní problém, který ženám ničí sexuální život

Novinky, das

Jedná se o jeden z nejčastějších problémů, se kterým se v průběhu života setká prakticky každá žena. Řeč je o vaginální suchosti. Podle odborníků jí ve věku 45 až 69 let trpí každá druhá žena, přesto se s ní lékaři svěří jen 16 % z nich. Přitom se jedná o problém, který velmi negativně ovlivňuje sexuální život.

Foto: Profimedia.cz

Hlavním viníkem problému je ubývání hormonu estrogenu.

Článek

„Může se stát, že i přes velkou chuť ženy milovat se má muž problém do ženy vůbec proniknout. A když už se tak stane, ženu to během milování tak bolí, že si ho stejně nedokáže užít. To jsou první příznaky vaginální suchosti,“ upozorňuje sexuoložka Laura Janáčková, docentka klinické psychologie ze Sexuologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze 1.

Mezi další příznaky patří svědění a pálení, prasklinky, ale také zánět, krvácení a bolest v poševní oblasti.

Hlavním viníkem tohoto problému je ubývání hormonu estrogenu, který je důležitým aktivátorem uvolňování poševní tekutiny. Proto se tak nejčastěji děje v období klimakteria, ale také po narození dítěte a kojení. Další významnou skupinu tvoří onkologické pacientky a ženy po operaci ženských orgánů.

„Vaginální suchost mohou způsobit ale i mnohé léky, jako antidepresiva, antikoncepce, antibiotika, léky na endometriózu, na neplodnost, alergii či na krevní tlak,” vysvětlují odborníci ze stránek U lékaře.

Svou roli může sehrát i emocionální a fyzický stav a stres. „Když nemáte chuť na milování, nejste dostatečně připravené, uvolněné, tak jste i málo vzrušivé. Zkrátka pokud nejste ve správné náladě, může pro vás být těžké uvolnit se tak, aby se dostavila normální stadia sexuálního vzrušení, tedy i dostatečná sexuální lubrikace,“ vysvětluje Laura Janáčková.

Důležitá komunikace

Zatímco o problémech v sexu či o pohlavních chorobách dnes mluvíme celkem běžně, vaginální suchost je stále tabu. Přitom se dá problém velmi snadno řešit, je jen potřeba o něm mluvit. Překonat strach i všechny obavy.

„Ženy se často stydí a zároveň bojí, že nejsou dostatečně atraktivní, vzrušivé, že chyba je někde v nich. Je potřeba jim vysvětlovat, že to tak není, protože vyřešení potíží může přispět k zásadní změně kvality jejich sexuálního života. Všichni víme, že máme-li problémy v sexu, je otázka času, kdy začnou problémy ve vztahu. A máme-li problémy ve vztahu, tak je potřeba i vaginální suchost řešit okamžitě,“ zdůrazňuje sexuoložka.

Co pomáhá?

Při prvotním pocitu vaginální suchosti mohou pomoci lubrikační i zvlhčující gely, jež jsou dostupné i bez lékařského předpisu v lékárně. Tyto gely neobsahují hormony, přesto citlivou poševní sliznici příjemně zvláčňují a doplní ji o výživné lipidy. Již po prvním použití ulevují od nepříjemného svědění, pálení i bolesti. Pomoci mohou i speciální čípky.

V každém případě je vždy lepší zajít nejprve ke gynekologovi, který ženu vyšetří a zjistí skutečnou příčinu problému.

Reklama

Výběr článků

Načítám