Hlavní obsah

Sexuoložka Hanka Fifková: Předstírání orgasmu je chybnou strategií

Právo, Hanka Fifková

Tři čtvrtiny žen předstírají čas od času orgasmus. Mohou to dělat, protože bývá velmi mnohotvárný a má mnoho podob. Navíc neexistuje žádný důkaz, který by objektivně doložil, že to, co jste v posteli předvedla, bylo jen dobře zahrané divadlo.

Foto: Profimedia.cz

Předstíráním orgasmu vysíláte chybné informace vašemu partnerovi.

Článek

Zrychlené dýchání, bušení srdce, začervenání tváří a intimních partií nebo zduření bradavek, to všechno se objeví už v průběhu sexuálního vzrušení. A o prožití samotného orgasmu toho mnoho neprozradí.

I orgastické stahy pochvy, které by muž mohl vnímat při souloži penisem, se dají natrénovat. Otázkou samozřejmě je, proč byste to všechno měla dělat? Důvodů může být řada.

Třeba žijete vedle partnera, který má dlouhé a důkladné milování jako celoživotní hobby, a orgasmus předstíráte občas proto, abyste měla čas taky na jiné věci. Nebo patříte mezi pečovatelky, které si myslí, že s počtem zahraných vyvrcholení povyskočí sebevědomí vašeho partnera. Anebo mu dopřejete to divadlo, abyste se vyhnula mnohahodinové noční debatě o tom, co je sakra špatně.

Spousta žen si také myslí, že od nich partner něco podobného očekává. Případně se s ním stydí mluvit o tom, co je vzrušuje a co se jim líbí. Někdy se mu zase bojí říct, že žádné vyvrcholení neprožívají.

Hodně dvojic podléhá i falešnému mýtu, podle kterého je jediný správný orgasmus jenom ten vaginální. Ostatní způsoby uspokojení ženy jsou podle těchto zkreslených představ pouhou náhražkou.

Soulož k orgasmu obvykle nestačí

Někdy partner utrousí něco o tom, že všechny předchozí partnerky dokázal uspokojit díky souloži. Musíte mít hodně vysoké sebevědomí, abyste mu dokázala vysvětlit, že vám se líbí něco jiného.

A musíte ho mít hodně ráda, abyste neřekla, že je to totální pitomost. Většině žen totiž samotná soulož k orgasmu nestačí. Potřebují k vyvrcholení to, aby jim partner dráždil klitoris.

Ať už ale máte důvod k předstírání vyvrcholení jakýkoli, možná si neuvědomujete, že dobře prožitou scénou v posteli vyhráváte pouze jednu bitvu.

Z dlouhodobého pohledu jde o naprosto chybnou strategii, která je navíc zavádějící. Může vám totiž prohrát celou válku. Vám stejně jako vašemu – nic netušícímu – partnerovi.

Jakmile zamilování vyprchá, stane se orgasmus, který budete prožívat při milování, jednou z pojistek pro to, aby vás sex s partnerem nepřestal bavit.

Pokud jste čerstvě zamilovaná, absence orgasmu vám nebude vadit. Problém ale je, když svým předstíráním vysíláte chybné informace vašemu partnerovi. Myslí si, že je všechno v pořádku, i když není. Navíc nejpříznivější podmínky pro nalezení cest, které vedou k uspokojení obou partnerů, bývají právě v prvních letech vztahu.

Později už nikdy nebude pracovat ve prospěch vašeho prožitku tolik neurohormonů a dalších tělesných chemikálií. Je dobré využít tohoto období a o všem, co je pro vás v sexu důležité, s partnerem otevřeně mluvit.

Když zamilování vyprchá, stane se orgasmus, který budete prožívat při milování, jednou z pojistek pro to, aby vás sex s partnerem nepřestal bavit. Navíc si zkuste představit, že mu po pěti letech vztahu řeknete: „Miláčku, doteď to bylo jenom divadlo, mohl bys to konečně začít dělat nějak jinak?“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám