Hlavní obsah

Jak si užít rodinnou dovolenou bez hádek

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní dovolená je časem, na který se většina lidí těší celý rok. Jenže v okamžiku, kdy se přibližuje, únava, přepracovanost a stres z příprav člověka naprosto rozhodí, pracují nervy a vše začne mít zcela jiný scénář, než by si člověk od dovolené sliboval. Vrcholem pak může být série nekonečných hádek a návrat ve znamení rozchodů.

Foto: Profimedia.cz

Dovolenou je lepší v klidu naplánovat.

Článek

Za nejčastější příčiny rodinných hádek na dovolené psychologové považují špatně rozdělené kompetence při organizaci dovolené, žárlivost, minimální toleranci během prvních dnů aklimatizace, rozdílné představy o výchově dětí, stres a odlišné představy o programu.

Všemu se dá předcházet, jen je zapotřebí dovolenou více plánovat a organizační záležitosti neponechávat na poslední chvíli. Pomoci mohou i předem nastavená rodičovská pravidla.

Plány a organizace

Nejde o to mít naplánovanou každou minutu dovolené, jde jen o rámcovou představu, co všechno vás na místě čeká, co byste chtěli vidět a zažít.

„Vždy je lepší v případě odlišných představ dohodnout se dopředu na kompromisu. Jakmile se tyto věci začnou řešit až na místě, může to velmi snadno zkazit celou dovolenou,” radí odborníci z celosvětové organizace We Love Dating na yourtango.com.

Každý si nese zodpovědnost za svůj kufr

Nebalte věci za ostatní. I malé dítě může mít svůj malý kufr na hračky a jeho vlastní nezbytnosti. Starší děti si mohou sbalit i veškeré potřebné oblečení. Nepřistupujte na balení kufru ani svému muži. Nabídněte mu, že mu vyperete a vyžehlíte věci, o které si řekne, ale samotné balení nechte jen na něm. Každý by si měl nést svou vlastní zodpovědnost za své zavazadlo.

Rozdělení starostí před dovolenou

Přesně stanovte, kdo vymění peníze, kdo má na starosti vouchery, pasy a ostatní papírování, kdo odveze psa k babičce, dá krmení rybičkám, kdo zkontroluje, zda je auto v pořádku, kdo zapne alarm, zamkne vchod a provede další nezbytné kroky k opuštění domácnosti.

Seznamte všechny s rozpočtem 

Vždy je dobré členy rodiny seznámit s rozpočtem dovolené, aby všichni dopředu znali hranice utrácení. Lépe se tak předejde nesplnitelným požadavkům a rozhořčení z odmítnutí nákupu.

Důležitá aklimatizace

Nejméně dva až tři dny trvá, než si člověk zvykne na nové prostředí, a pak také na množství společného času. Zvlášť když je celá rodina omezena jedním pokojem, vzniká mnohem více třecích míst a je zapotřebí se s celou situací vyrovnat.

Dovolená s přáteli

Náročnější bývá i odjezd na dovolenou s přáteli či s někým z příbuzenstva. Vzájemné přizpůsobování je psychicky náročné v běžném životě, natož týden v cizím prostředí. Pokud máte už dopředu o těchto lidech pochybnosti, pak takovou dovolenou rovnou zavrhněte.

Jednota nade vše 

Jako rodiče opravdu musíte vystupovat vůči dětem jednotně. Když jeden něco zakáže, druhý to nesmí dovolit.

Dopředu si zakažte věty typu: Od koho to asi má! To je ta tvoje výchova! Kde to asi viděl/a!

Reklama

Související témata:

Související články

Jak na dovolené nepřibrat

Letní dovolené jsou, co se týče dodržování dietních zásad, velkou výzvou. A to ať už je to dovolená u moře, kempování ve stanu, nebo například výlet po horách....

Zdravotní výhody letní dovolené

Dovolená u moře nemusí být jen balzámem na pracovní vyčerpání a psychickou pohodu. I pro zdraví člověka může být vítanou vzpruhou s určitými zdravotními...

Výběr článků

Načítám