Hlavní obsah

Znásilňoval ji otec, nyní pomáhá ženám se stejným osudem

Právo, Stáňa Seďová

Když bylo Katce patnáct let, řekla, co všechno jí otec od malička dělal. Matka tvrdila, že to nevěděla. Soud muži udělil podmínku. Už dospělá žena (24) se s rodiči nestýká a nehodlá to měnit. Co změnit chce, je osud dívek a holčiček, které prožívají to, čím si prošla ona.

Foto: Bý-í-T bez talentu

Katka se nechala vyfotit, aby pomohla ostatním.

Článek

„Nepamatuji si, kdy to začalo. Mám prostě pocit, že to bylo odjakživa a neznala jsem nic jiného. První zážitek, který si opravdu pamatuji, začal v mém dětském pokoji. Byla noc a on si pro mě přišel. Snažil se mě stáhnout z postele a já se podvědomě bránila. Zřejmě už se to někdy stávalo, ale já to vytěsnila z paměti,“ popisuje své první traumatické vzpomínky Katka, které bylo tehdy pět let.

„Odnesl si mě do ložnice, vyhrnul mi košilku a začal mě osahávat. Kromě toho, že uspokojoval sebe, snažil se rukou uspokojit i mě. Nezmohla jsem se na nic jiného než mačkat plyšáka, kterého jsem si stačila vzít s sebou. Následně se do mě snažil zezadu vniknout, ale vzhledem k mému nízkému věku to moc nešlo. Šíleně to bolelo. Na konci vždy opakoval, že to bude naše tajemství, a za mlčení mi dával sladkosti,“ svěřila se nyní dospělá a silná žena.

V dětství však byla obětí dlouhodobého sexuálního zneužívání vlastním otcem. Akt znásilnění zažila nejméně 380krát.

Nechala se vyfotit, aby pomohla ostatním 

„Matka později tvrdila, že o ničem nevěděla, ale nemyslím, že by bylo možné si za ty roky nevšimnout, když mě mnohokrát osahává pár metrů od ní. V dětství jsem nenašla sílu to ohlásit. Otec byl bývalý policista a všichni se ho báli,“ vysvětluje.

„Nakonec, asi v patnácti letech, jsem s tím vyšla na povrch. Proběhl soud, který spíš připomínal frašku, a on vyvázl jen s podmínkou,“ uzavírá Katka a dodává: „Nyní se s rodiči nestýkám a nehodlám to měnit.“

Katka je jednou z hrdinek, které zcela otevřeně popsaly hrůzy, kterými si prošly, ať už byly znásilňovány, nebo fyzicky či psychicky týrány. Společně se sdílením svých nejniternějších pocitů a traumat se nechaly i vyfotit Fotografem bez talentu, který v květnu odstartoval projekt Bý-í-T bez talentu.

„Tento fotoprojekt odhaluje temná zákoutí domácího násilí v jeho plné surovosti. Věřím také, že se podaří prohloubit povědomí o problematice a ženy se budou méně bát o problému mluvit. Kde není tabu, není strach mluvit. A to je klíč. Tento projekt je vzpomínkou na mrtvé, alarmem pro živé i nadějí pro oběti aktuálního násilí,“ svěřil Právu svou motivaci k projektu Fotograf bez talentu.

„Chci tímto uctít památku fanynky mé stránky, která podlehla následkům domácího sexuálního násilí,“ dodal umělec. Díky jeho impulsu ovšem vzniklo i něco dalšího, zcela výjimečného. Ženy, které se nechaly pro tento projekt vyfotit, se spojily a vytvořily komunitu pro pomoc ostatním v podobných nesnázích.

Ročně 20 tisíc znásilnění

Nyní se rozhodly nabídnout svoje zkušenosti, postupy, plné pochopení a pomoc ohroženým ženám. A to i v situacích, které se ostatním lidem zdají být nelogické – například když se ptají, proč oběť neodešla po první facce.

„Nejde o oficiální službu, ale spíše o kamarádství, možnost zajít společně na víno nebo jen o psychickou podporu,“ popsal fotograf spolek, který má své webové stránky nenechme.com i facebookovou skupinu Nenech mě BÝ-í-T.

Zde návštěvníci najdou jejich zcela otevřeně popsané příběhy a po vstupu do skupiny i kontakty na všech sedm odvážných žen. Oběť si tak může vybrat, kdo je jejímu problému nejbližší zkušenostmi, a oslovit pouze onu ženu. Ne lékařku, ne odbornici, ale někoho, kdo prožil to, co ona a dokázal se vzepřít.

V návaznosti zde poradkyně nabízejí zprostředkování pomoci právní, odboru ochrany dětí a dalších pomáhajících organizací.

Podle Amnesty International se v České republice stane 20 tisíc znásilnění ročně, přičemž devět z deseti žen nic neohlásí. V 80 % případů je násilníkem osoba blízká...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám