Hlavní obsah

Jak poznat, že s partnerem tvoříte téměř ideální pár

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako není žádný člověk bez chyb, ani žádný vztah není ideální a bez problémů. Některé se tomu ale velmi blíží. Na to, čím by se měl vyznačovat, přinesli odpovědi vědci v jedné ze svých posledních studií.

Foto: Profimedia.cz

Umět si užívat vzájemnou blízkost, společně se zasmát, ale také prát se s respektem za své pocity - to jsou jen některé z faktorů, které značí, že by váš vztah mohl vydržet.

Článek

Ideál neexistuje téměř v ničem, lze se mu ale v mnoha ohledech přiblížit, a to i v partnerských vztazích. Jde ale opravdu s jistotou říci, že nějaký vztah je téměř perfektní, a podle čeho tak soudit? Odpovědi, které vzešly z vědeckého bádání, přinesl server Women´s Health magazine.

Oba jsou pozitivně naladěni 

V zásadě nejde o žádné velké překvapení. Studie ukazují, že pozitivní pohled na život a výhled do budoucna, stejně jako vzájemně věnované úsměvy, nejlépe každý den, jsou dobrým základem, jak udržet vztah stabilní. Čím vyšší úroveň pozitivního myšlení má alespoň jeden z partnerů, o to menší prostor pro hádky ve vztahu je, uvádějí vědci z Chicagské univerzity.

„Pozitivní emoce jsou základem každého vztahu, protože mírní ty negativní, které nás ovlivňují. Zároveň se promítají do většího pocitu jistoty vůči partnerovi, kterému tím více důvěřujete,” uvedla pro server Jane Greerová, vztahová expertka z New Yorku.

Tím ale výhody pozitivního myšlení zdaleka nekončí. Studie uveřejněná v časopise Journal of Personality and Social Psychology uvádí, že páry, kde jsou oba jedinci schopni oslavovat a radovat se z úspěchů druhého, zažívají mnohem větší uspokojení než ty, kde jeden či oba reagují lhostejně nebo dokonce negativně.

Netráví hodiny na sociálních sítích 

Sociální sítě všeho druhu jsou doslova morem současné doby. Neustálé kontroly, kdo co sdílí, komentuje nebo nekomentuje, nás možná v určitém smyslu udržují v kontaktu s přáteli, ale obírají nás zároveň o čas dražší - který bychom mohli věnovat partnerovi.

Jedna z dřívějších studií uveřejněná v časopise Cyberpsychology, Behavior and Social Networking zjistila, že lidé, kteří se připojují na sociální sítě pravidelně alespoň jednou denně (což je většina), mají větší pravděpodobnost vzniku konfliktů ve vztahu, a to různého druhu.

„Romantické vztahy jsou dost náročné samy o sobě, i bez různých technologických vymožeností. Pravidlem každého vztahu by tak měla být snaha eliminovat možné hrozby, včetně neustálého sledování sociálních sítí,” cituje výsledky klinický psycholog Joseph Cilona.

Největší negativní vliv mají sociální sítě především v počátcích vztahu, po třech a více letech riziko z vědeckého pohledu klesá.

Užívají si vzájemnou blízkost a doteky 

V počátcích vztahu si téměř všichni bez rozdílu užívají vzájemné doteky a blízkost druhého člověka. A právě přetrvávající tělesná důvěrnost (nejen sexuální), je jádrem vztahu a signálem, jak se k sobě partneři chovají, a také signalizuje vzájemné štěstí ve vztahu.

Studie publikovaná v časopise American Journal of Family Therapy se dotazovala 100 mužů a 195 žen, jak jsou na tom se vzájemnou fyzickou náklonností - zda si užívají ve vztahu mazlení, masáže, drží se za ruce atd. Četnost uváděných intimností pak podle výsledků přímo souvisela se spokojeností páru.

„Mazlení a vzájemná něha pomáhají udržovat fyzické spojení a intimitu mezi dvěma jedinci, a to i ve chvílích, kdy nejde vyloženě o sex,” uvedla k výsledkům Greerová. „V důsledku toho zůstává ve vztahu aktivní sexuální energie sdílená přes fyzické doteky, což vede ke spokojenosti.”

Umí bojovat za své pocity 

Hádky nejsou nic příjemného a dlouhodobě vztahu neprospívají, ale na druhou stranu umět se ozvat a 'bít' se za své pocity, pokud jsou oprávněné, je určitým lepidlem, které dokáže vztahy stmelovat, uvádějí vědci z Florida State University.

„Pokud se naučíte zdravě argumentovat již na počátku, bude časem mnohem jednodušší a také pohodlnější vyjádřit své pocity partnerovi, nejen ty pozitivní,” dodává Greerová. Nebojte se proto bojovat, samozřejmě s respektem, za své pocity.

Mají pravidelný sex 

Každý už někdy zaslechl, že četnost sexuálních hrátek postupem času ve vztahu klesá. Na tom není nic špatného, pokud ovšem tento údaj neklesne na nulu. Udrží-li si partneři i po letech vzájemnou vášeň a chuť na společné milování, jsou podle vědců na dobré cestě ke vztahové blaženosti.

Studie uveřejněná v časopise Society for Personality and Social Psychology, která se zaměřovala na četnost sexu ve vztazích, zjistila, že milostný akt alespoň jednou týdně přináší člověku stejný pocit štěstí, jako kdyby vyhrál vyšší peněžní obnos. Zajímavé bylo také zjištění, že páry, které se milovaly více či méně často, nebyly ve výsledku výrazněji šťastnější.

„Intimita je jen další způsob partnerské komunikace, pokud ta vázne, bude se to projevovat i na sexuálním spojení,” uvádí se ve studii.

Mají stejný smysl pro humor 

Pokud mají partneři podobný, nebo dokonce téměř stejný smysl pro humor, díky kterému se umí společně zasmát, mají z velké části vyhráno, prozrazuje studie publikovaná ve Western Journal of Communication.

Konkrétně zjistila, že 75 % spokojených párů se společně zasměje alespoň jednou denně. U 92 procent vdaných žen a mužů je pak humor důležitým faktorem, který přispívá ke kvalitě manželského života.

„Umět ocenit a společně se zasmát například stejné komedii, to je určitý emocionální olej, který promazává kola vztahu a drží ho v chodu. Zároveň to činí jednotlivce odolnější a schopnější umět se pousmát i nad drobnými a nepodstatnými věcmi, které se v životě běžně hromadí,” uvedla Greerová.

Mají podobný vztah ke konzumaci alkoholu 

Byť alkohol sám o sobě není tím podstatným, co by mohlo vztah v počátku ohrožovat, jeho konzumace, případně postoj, jakým k ní partneři přistupují, už velký vliv mají.

Při výzkumu zaměřeném na konzumaci alkoholu u více než 20 000 manželských párů odborníci zjistili, že manželům, kteří pijí relativně stejné množství (dají si občas jen skleničku, nebo nepijí třeba vůbec), hrozí méně vzájemných konfliktů, než u těch, kde je například jeden z partnerů zapřisáhlý abstinent a druhý pravidelně popíjí s přáteli.

Alkohol a rozdílný přístup k němu v historii dokázal rozdělit již mnoho párů. Mění nejen postřehy a zkušenosti, ale také způsob, jakým jednotlivci nahlížejí na život jako takový.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se stát ideální ženou

Jeho oči vás zamilovaně sledují na každém kroku, dech se zrychluje a zachmuřená tvář se mění v roztouženou. Nemluvný mrzout se postupně mění v lovce, svůdce,...

Výběr článků

Načítám