Hlavní obsah

Sexuoložka Hanka Fifková: Imponující zralá žena a vzrušující zajíček

Právo, Hanka Fifková

Byla to kuriózní situace. Herečka představila své rodině o šestnáct let mladšího přítele. Trochu tím všechny šokovala. Když se totiž s mladíkem seznámila, byl jen o něco málo starší než její syn. Úplně jinak reagovali známí jejího kolegy, který si přivedl do společnosti novou přítelkyni. Ta by mohla být jeho vnučkou. Nikdo se příliš nedivil. Naopak. Reakce byly dokonce obdivné: Jak to ve svém věku dělá, že dokázal sbalit takovou mladou kočku?

Foto: Profimedia.cz

Pro starší ženu představuje mladý přítel návrat do vlastního mládí.

Článek

Vztah staršího muže a mladé ženy považuje většina lidí za společensky přijatelný. Nakonec podobných dvojic vidíme kolem sebe poměrně veliké množství.

Vztah starší ženy a mladšího muže naopak provokuje. Častou reakcí okolí je přinejmenším zdvižené obočí, ale spousta lidí takovou ženu odsuzuje. Někdo skrytě, jiný otevřeně. Evidentně tu existuje dvojí metr. Tomu se však dá rozumět. Z hlediska evoluční biologie můžeme chápat vztahy starších mužů a mladších žen jako přirozené. Pár v opačném gardu se podobného hodnocení dočká jen těžko.

Starší žena, která má po boku mladšího muže, dráždí okolí tím, že porušuje evolučně biologické stereotypy.

Podstatou rozmnožovací funkce samců je to, aby oplodnili co nejvíc samiček. Z hlediska reprodukce se pak ideální partnerkou staršího muže logicky jeví mladá, v pořadí druhá nebo třetí žena.

Jestli je podstatou ženské reprodukce získat kvalitní geny pro své potomky, zdá se ideálním partnerem mladé ženy starší zajištěný muž s vysokým sociálním statutem, kterým svými úspěchy prokázal kvalitu svých genů. Tak to aspoň vidí evoluční biologové.

Dvojice, kterou tvoří starší muž a mladší žena, je tedy z jejich pohledu přijatelná, naopak starší žena, která má po boku mladšího muže, dráždí okolí tím, že porušuje evolučně biologické stereotypy.

Nejde vždy jen o sex

Kdysi nebylo nic neobvyklého na tom, když mladíka zasvětila do sexuálního života starší zkušená žena. A to i v dobách puritánské morálky. Ještě před několika desítkami let získala řada nezkušených paniců své první sexuální zkušenosti se starší prostitutkou. Nikdo ale nepředpokládal, že by z podobného obchodu a účelového spojení vznikl partnerský vztah.

I dnes hledají mladí muži sexuální zkušenosti ve vztazích s partnerkami, které by mohly být jejich matkami. Nejde vždycky jenom o sex. Někdy je také přitahuje mateřská náruč, duševní vyzrálost a vedení starších partnerek. Mladí muži na nich oceňují také nezávislost a ekonomickou soběstačnost.

Pro starší ženu představuje mladý přítel návrat do vlastního mládí. Navíc se jí může líbit vztah, ve kterém dominuje, případně může partnerovi věnovat mateřskou péči. Ovšem v neposlední řadě tu hraje roli i dobrý sex.

Starší žena obvykle nemůže nabídnout partnerovi to, že mu porodí děti. Nebo jen s obtížemi. To je jeden ze zásadních problémů, který perspektivu společného života významně omezuje. Najdou se ale i takové dvojice, pro které je jejich vztah důležitější než vidina společných potomků. Potom soužití mladého, nicméně vyzrálého muže a starší ženy s mladou duší může všechny kolem překvapit svou stabilitou i silou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám