Hlavní obsah

V čem tkví tajemství uspokojivého sexuálního života

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uspokojivý milostný život není sice nezbytnou součástí dokonalého vztahu, rozhodně ale není ani na škodu. Co se v počátcích může zdát jako lehké, může po několika měsících či letech představovat nepřekonatelný problém. Přesto podle odborníků existují metody, jak si spokojenost i po sexuální stránce ve vztahu udržet.

Foto: Profimedia.cz

Ke spokojenému milostnému životu nestačí jen dobrá technika nebo velká četnost milování. Mnohé ženy ocení podílení mužů na domácích pracích, což se významné odráží i na jejich chuti milovat se s partnerem.

Článek

S trochou nadsázky v jedné z posledních studií odborníci z Albertské univerzity v Kanadě postavili do stejné roviny uspokojivý sex s partnerem a poměr vykonávaných domácích prací. Jako jiní kolegové před nimi i oni dospěli k závěru, že vykonávání domácích prací, respektive jejich rozložení mezi oba partnery má velký vliv na spokojenost ve vztahu, a tedy i na samotný sex, uvádí server Independent.

Je známo, že domácí práce nejsou zrovna oblíbenou činností, a proto jejich samotné vykonávání má vliv na náladu člověka. A vzhledem k tomu, že většinu z nich stále v drtivé většině provádějí opakovaně ženy, je jasné, že jen málokteré z toho mají upřímné potěšení. A čím horší nálada, o to menší chuť na sex.

Proto je podle kanadských odborníků tak důležité, aby se na domácích činnostech začali podílet i muži. Když se totiž poměr aktivit v domácnosti rozdělí mezi oba partnery, negativní vliv z jejich vykonávání se rovněž rozdělí rovným dílem.

I když to pro řadu pánů není zrovna lákavá představa, vidina lepšího sexu by pro ně mohla být alespoň nějakou motivací. Už jen proto, že ženy nebudou najednou vyčítat, že se partner doma na ničem nepodílí.

Nejlepší afrodiziakum? Ochotný pomocník

Profesor Matt Johnson studii prováděl po dobu pěti let na celkem 1338 německých párech. Výsledky zveřejnil v publikaci s názvem Zapomeňte na nádobí? Ne tak rychle. Sex a domácí práce v novém pojetí (volně přeloženo). Zde také poukazuje na fakt, že mezi množstvím domácích prací prováděných muži a sexuální aktivitou páru existuje možné spojení, které může mít na oba jedince velmi kladný vliv.

„V každém vztahu existuje jiné množství domácích povinností, podle toho, jak si to páry stanoví. Podle toho, na co jsou lidé zvyklí z domova a od rodičů, očekávají podobné chování i od partnera a vlastní rodiny. Všichni pak mají tendence často porovnávat vlastní chování s ostatními páry,” uvedl ve zprávě Johnson.

Je tak jasné, že co uspokojí jeden pár, nemusí fungovat u jiného. Jasné ale je, že čím více se partneři budou vzájemně podílet na společných domácích činnostech, případně budou splňovat co nejvíce očekávání jeden od druhého, o to více budou spokojeni.

Odlišné strany mince

Aktuální zjištění doktora Johnsona jsou ale v rozporu s výsledky jiné dřívější studie, publikované v časopise American Sociological Review, která naopak tvrdila, že čím více se muži v domácnosti podílejí na typicky ženských činnostech, jako je vaření, praní či mytí nádobí, o to méně dané páry praktikují milostné hrátky.

Doktor Johnson k tomu dokládá, že je v různých výsledcích vidět významná rozdílnost mezi jednotlivými kulturami, tedy německým a americkým pojetím toho, kdo a jak má spravovat domácnost.

Pokud se ale podle něj do vztahu vloží logické myšlení, je jedno, o jakou kulturu se jedná. Pokud bude chtít mít jakýkoli člověk spokojený vztah, bude se podílet i na jeho udržování a prohlubování. Což znamená dělat i věci, které se mu ne vždy líbí, jako třeba zmiňované domácí práce.

Reklama

Související témata:

Související články

Styl líbání odhalí osobnost i kvalitu vztahu

Americká televize CNN si nechala vypracovat esej na téma líbání a typologie osobnosti. Proč? Svým divákům chtěla ukázat, co jejich styl líbání vypovídá o nich...

Zásady zdravého vztahu

Jaké jsou hranice mezi zdravým a špatným vztahem? A může být člověk šťastný za každých okolností? Ve vztazích, a to buď na začátku, nebo v jejich průběhu,...

Výběr článků

Načítám