Hlavní obsah

Když vztah přestane fungovat

Novinky, ema

Když vztah přestává fungovat, je pro spoustu lidí velmi obtížné si to přiznat a k problému se postavit čelem. Nejčastějšími faktory, jak poznat, že vztah nemá budoucnost, je nerozhodnost a netečnost.

Foto: Profimedia.cz

Pokud jste více než do partnera zamilovaná do toho, jaký by mohl být, vztah pravděpodobně spěje ke konci.

Článek

Ve chvíli, kdy vám na mysli začnou vyvstávat myšlenky o tom, že jste pro partnera možná moc dobří, nebo se obáváte, že gen z jeho strany není dostatečně kvalitní pro plození dětí, je něco špatně. Začnete pohrdat partnerovou identitou, ale i tím, jaký je.

Zůstávat ve vztahu jen proto, že se to od vás očekává, nebo proto, že nechcete být sami, je devastující pro psychiku. Pokud vás partner nenaplňuje intelektuálně, citově nebo sexuálně, je rozchod velkou službou pro vás oba.

„Buďte k sobě upřímní a řekněte si, jestli chcete zůstat ve vztahu kvůli tomu, že se bojíte samoty, anebo že s daným partnerem chcete mít společnou budoucnost a rodinu,“ říká vztahová expertka Virginia Gilbertová pro huffingtonpost.com.

Přílišná kritika

Partner se v určité části života stane vaším nejbližším přítelem, kamarádkou v nouzi i ramenem, na kterém se můžete kdykoli vyplakat nebo se o něj opřít. Dávejte si pozor na typy lidí, kteří kritizují, nejsou dostatečnou morální podporou, jsou pochybovační nebo se jim neustále něco nelíbí. Člověk musí být hlavně sám sebou.

„Jedna věc je tolerovat milostné a dobře mířené škádlení a vtipy. Něco jiného jsou ale urážky a neopodstatněná kritika, která může vést až k šikaně a ztrátě důvěry.“ Lidé ve vztahu by si měli být rovnocennými partnery. Hra na sluhu a pána zde nefunguje.

Nesdílíte smysl pro humor

Pokud při každém vašem vtipu nastává dlouhá tichá pauza nebo obracení očí v sloup, něco je špatně. Smích, a to hlavně ten společný, dělá v partnerství opravdu hodně. Vzhledem k tomu, jakými etapami ve společné budoucnosti budete procházet, je potřeba mít vedle sebe někoho, s kým se můžete zasmát, a to, ať se děje cokoliv.

Vysněná představa

Vztah relativně funguje, jenomže vy stále sníte, že na vás partner bude mít více času, najdete si společnou zálibu, přestane tolik holdovat alkoholu anebo vám zkrátka a dobře přestanou vadit „maličkosti“, které vám otravují život. Pokud se ale zamilujete do představy toho, jaký by partner mohl být, ale není, není to dobré znamení.

Pecivála nezměníte na aktivního sportovce, člověka, který nechce nikdy založit rodinu, hádáním a slzami ani za několik let dost možná o opaku nepřesvědčíte. „Fantazie je vždy lepší než skutečnost, ale občas je zapotřebí otevřít oči a žít v realitě,“ říká Gilbertová.

Nerozumíte si s rodinou

Pokud cítíte, že vás rodina partnera nepřijala, a necítíte se dobře, pro budoucnost to nevěstí nic dobrého. Daleko horší je ještě situace, kdy se se svými pocity partnerovi svěříte, ale ten je považuje za absurdní a snaží se vás za každou cenu přesvědčit o opaku.

„Zeptejte se sama sebe: Chci být součástí téhle rodiny? Pokud je vaše odpověď ne, pak není o čem dál uvažovat. Akorát se budete trápit.“

Zvláštní chování

Nerozumíte jeho řeči. Nechápete, proč jeho slova nekorespondují s jeho chováním. Ve vztahu pak vzniká jisté napětí. Je velmi lákavé poslouchat slova útěchy a povídání o tom, jak se vše zlepší, že vše bude jinak, a dohodnout se na kompromisu toho, co ve vztahu skřípe. Je jednoduché říci tomu druhému to, co chce slyšet.

Daleko těžší je ale provést tyto změny v reálném světle. Bohužel se ale může stát, že vaše prosby a domluvy nebudou nikdy vyslyšeny. Neřešené problémy a neochota na vztahu pracovat a rozvíjet jej spějí k záhubě vztahu.

Nejste sami sebou

Neexistuje jediný pár na světě, kde lidé na svém protějšku milují úplně všechno. Pokud se ale jeden z páru dívá na toho druhého jako na „projekt hodný k předělání“ s cílem jej změnit k obrazu svému, pravděpodobně to také nebude fungovat.

Pokud se svým partnerem nemůžete být sama sebou, neustále vás opravuje a kárá, poučuje o tom, jak se chovat nebo vypadat, je to špatně. „Jestliže nemůžete být sama sebou, jaký to pak má smysl?“

Jiné cíle

Nejpevnější vztahy jsou postaveny na smyslu pro společnou spolupráci. Jako pár byste se měli vzájemně podporovat ve svých, ale i společných snech. I rozdílné cíle by ale spolu měly být kompatibilní.

Pokud si ale začnete uvědomovat, že se vaše cesty nebezpečně rozdělují, není to dobré znamení. Dlouhodobé vztahy, které v konečném důsledku nemají stejný cíl, jsou jen společným utrpením.

Nejistota

Je úplně normální, že vám srdce poskočí, když se na vás usměje sympatický muž, polichotí vám kolega nebo neznámý muž na večírku. Varovným znamením je ale případ, kdy si s dotyčným vyměníte telefonní čísla anebo uvažujete o tom, že byste se snad začali scházet. Jakmile začnete snít o tom, jaké by to bylo bez závazků, něco se děje.

„Buďto se vám nelíbí vztah, ve kterém se právě nacházíte, anebo nejste spokojena sama se sebou. A to je potřeba si uvědomit a tyto věci od sebe odlišit. Pokud odpověď najdete, máte reálnou šanci na vztahu pracovat.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám