Hlavní obsah

Být devět měsíců těhotná a nevědět o tom? Častější jev, než si lidé myslí

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Období těhotenství je o přípravách a těšení na přírůstek do rodiny. S postupem času jsou na ženě stále patrnější specifické projevy těhotenství, a to mnohdy i s nepříjemnými doprovodnými potížemi. Je tak téměř nemožné, aby budoucí matka až do porodu nevěděla, že je těhotná. Přesto se takové případy stávají, a nejsou nijak ojedinělé.

Foto: Profimedia.cz

Je málo pravděpodobné, že by žena přes všechny tělesné projevy a případné zdravotní komplikace nepoznala, že je těhotná. Přesto se to někdy stává.

Článek

Zhruba před měsícem pětadvacetiletá žena z Velké Británie předpokládala, že vleklejší zdravotní potíže, které ji postihly, byly jen projevy žaludečních nevolností nebo chřipky. Ke svému překvapení o chvíli později na toaletě porodila zdravé dítě.

V lednu byl zaznamenán podobný případ v americkém státě Massachusetts. Ženě, kterou přivezli příbuzní na pohotovost s velkými bolestmi zad, lékaři sdělili, že rodí.

Že takové situace nejsou už jen z logického hlediska vůbec možné? Při všech psychických a především fyzických projevech s tím spojených, aby žena nevěděla, že je několik měsíců těhotná?

Stav lékaři označovaný jako kryptické (nejasné) těhotenství nejenže možný je, ale je zaznamenáván mnohem častěji, než by si lidé mysleli, upozorňuje server Women’s Health magazine.

Z lékařského hlediska se dá popsat hned několik příčin, díky kterým nemusí mít žena klidně i celých 40 týdnů o svém těhotenství nejmenší tušení.

Výrazná nadváha 

„Ženy s nadváhou nebo nadměrně obézní nemusí bezpodmínečně zaznamenat fyzické změny související s těhotenstvím a růstem dítěte v děloze. Nadmíra tělesného tuku stejně tak může výrazně izolovat pohyby dítěte,“ uvedla pro server Mary Jane Minkinová, gynekoložka a profesorka na Lékařské fakultě univerzity Yale.

Nepravidelná menstruace 

Jedním z prvotních náznaků možného těhotenství je vynechání menstruace. Pokud ovšem žena trpí často na nepravidelnost nebo dokonce vynechávání periody, nemusí si každý takový další projev automaticky spojovat s těhotenstvím. Při návaznosti především na předchozí bod nemusí mít pak vůbec žádné podezření, vysvětlila gynekoložka.

Negativní test 

Při prvotních náznacích možného těhotenství se většina žen a dívek spoléhá na volně dostupné testy. Ty jsou již velmi brzy schopny těhotenství potvrdit. I při minimální pravděpodobnosti se ale může stát, že test vyjde i přes graviditu negativní. Pokud se navíc nebudou projevovat u ženy typické potíže spojené s počátkem těhotenství, nemusí mít opět poměrně dlouhou dobu tušení, že je vůbec těhotná.

Minimální pohybové projevy dítěte

„Za normálního průběhu těhotenství nastávají ve druhém trimestru znatelné pohyby dítěte. I tak ale nemusí žena téměř nic zaznamenat, například pokud je placenta v děloze umístěna jinak, než je běžné, čímž tlumí pohyby dítěte. Nebo pokud se dítě hýbe mnohem méně, než je zvykem,“ popisuje Minkinová.

Těhotenství nebo menopauza?

Po 40. roce života začíná být na pořadu dne u mnohých žen menopauza. Dochází k nepravidelné menstruaci, tělesným změnám, nastávají náladové stavy.  To vše ovšem může být i projevem těhotenství.

„Z vlastní zkušenosti mohu popsat stav pacientky, která ve 46 letech přišla a stěžovala si na dřívější nástup menopauzy, než by očekávala. Jen krátký pohled na ni a popis příznaků stačil k tomu, abych jí oznámila, že je ve druhém trimestru těhotenství.“

Dlouhodobé žaludeční potíže 

Častým doprovodným jevem především v prvních měsících těhotenství bývají nevolnosti, zvracení, nafouklé břicho a další potíže. Pokud se žena s těmito potížemi potýkala již před otěhotněním, z jakýchkoli důvodů, nemusí počátek těhotenství vůbec rozpoznat, vysvětlila gynekoložka.

„Po několika měsících, kdy se většinou vše uklidní, tak může přijít velké překvapení. A to když žena zjistí, že je již několikátý měsíc gravidní,“ dodává Minkinová.

Mrkněte i na video na Stream.cz a dozvíte se kdy udělat těhotenský test a jak jsou citlivé a spolehlivé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám