Hlavní obsah

Sexuoložka Hanka Fifková: Vzpomínky na minulost jsou křehké nádobí

Právo, Hanka Fifková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden klient, který mě navštívil kvůli poruchám erekce, mi vyprávěl zvláštní příběh. Před pěti lety ovdověl. A před rokem poznal ženu, jejíž manžel také zemřel. Sblížili se, jejich vztah se hezky rozvíjel, muž pravidelně navštěvoval svou partnerku doma, až jednoho dne společně otevřeli dveře její ložnice.

Foto: Profimedia.cz

Každý, kdo začne sexuálně a partnersky žít, má na své zážitky nějaké vzpomínky.

Článek

Když si spolu vlezli do postele, zabloudil zrak mého klienta na protější zeď. Tam uviděl svatební fotografii své partnerky a jejího manžela. Oba na ní byli krásní a mladí. Mému klientovi se prý ale zdálo, že se mu ženich dívá přímo do očí. Jako by trochu výsměšně říkal: „Tak, a teď se předveď, ty frajere.“ V tu chvíli byl konec sexu. Partnerce se nějak omluvil a odjel domů.

Tajně doufal, že to bylo jen nedopatření. Jeho přítelkyně prostě zapomněla a fotografie do příště zmizí. Nezmizela. Moji ordinaci pak navštívil po mnoha marných pokusech o sex, který se měl odehrát pod laskavým dozorem původního pána domu. Přítelkyni nic neřekl. Bál se, že by se jí to mohlo dotknout, navíc mu celá ta situace připadala i hloupá.

Každý, kdo začne sexuálně a partnersky žít, má na své zážitky nějaké vzpomínky. Pokud jsou hezké a pomáhají mu v přítomnosti i budoucnosti, nebo mu v nich alespoň nepřekážejí, není to problém. Někdy se ale přihodí, že to tak není. Stačí jedna nevinná poznámka, třeba i dobře míněná, a může vzniknout problém.

Jeden muž mi vyprávěl, jak mu jeho druhá žena komentovala sexuální apetýt svého prvního manžela: „Ten tedy mohl vždycky.“ Myslela to dobře, protože neustálý tlak na sex jí nebyl zrovna příjemný. Zapomněla to však novému partnerovi vysvětlit. Ten od té chvíle „nemohl nikdy“. Tak silně ho zasáhla neuvážená věta partnerky. Co teprve dvojice, které se v záchvatu šílenství rozhodnou, že si vyčistí stůl a řeknou si o sobě úplně všechno. Často se z následků téhle nerozvážnosti nikdy nevzpamatují.

V hovorech o sexu a o vztazích je potřeba našlapovat vždycky po špičkách.

Rozhodně netoužíme po tom, aby nás někdo srovnával s bývalým partnerem a zpochybňoval naše kvality.  Ale buďme upřímní, mohou být naše vlastní vzpomínky na staré časy realistickým obrazem sebe sama? Nebo se prostřednictvím vzpomínek na úžasného partnera snažíme vylepšit i obraz nás samotných?

Kolikrát šermujeme se vzpomínkami jako se zbraní v partnerském souboji? „Dřív jsi býval tak pozorný, zato teď už mi neříkáš nic hezkého.“ „Tehdy se mi to hezky říkalo, když jsi byla krásná a hubená. Podívej se na sebe dneska.“

V hovorech o sexu a o vztazích je potřeba našlapovat vždycky po špičkách. Vyprávění o bývalých i současných partnerech vyžaduje desetinásobnou opatrnost. To samé ovšem platí o nás samotných. Proto vám přeji, aby vás hezké vzpomínky na pěkné vztahy i na krásné milování těšily celý život. A nestaly se překážkou vašeho štěstí. Teď ani v budoucnosti. Nezapomeňte prosím ještě na jednu věc – staré svatební fotografie strčte v nových vztazích radši někam do komory.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám