Hlavní obsah

Nejfrekventovanější období roku, kdy se lidé rozcházejí

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce jsou obdobím klidu, štěstí a lásky. Mnohé lidi v tomto období obklopují ale nejen kladné pocity. Pomineme-li všudypřítomný stres spojený s přípravami a pečením cukroví, může řadu lidí ve svátečním čase nemile překvapit ještě něco jiného - rozchod. Vánoce a období těsně před nimi totiž podle průzkumu patří k těm frekventovanějším, kdy se lidé rozcházejí.

Foto: Profimedia.cz

Vánoce mají být obdobím klidu, rozjímání a radosti. Bohužel pro někoho se nesou ve znamení bolestného rozchodu.

Článek

Rozchod není příjemnou záležitostí v žádném období roku. Když se s někým ale rozejde partner navíc v období kolem nějakých významných dat (narozeniny, svátky, Valentýn, Vánoce atd.), je to ještě o to nepříjemnější.

Nedávný internetový průzkum na sociálních sítích, jehož výsledky v krátkém přehledu přinesl server Daily Mail, si proto dal za cíl zjistit, zda existují všeobecně v průběhu roku nějaká období, kdy se lidé rozcházejí viditelně častěji.

Odborníci přišli na to, že existují dvě poměrně výrazná data – Valentýn a Vánoce. Podle grafu, který ze zjištěných dat sestavili novinář David McCandless a Lee Byron pro společnou knihu s názvem The Visual Miscellaneum, vyplývá, že těsně po svátku zamilovaných začíná počet rozchodů nabírat na intenzitě, s koncem února a v průběhu března stoupá hranice poměrně vysoko, kde se drží až do počátku dubna.

S přibývajícími jarními a letními měsíci počet rozchodů v průměru dost razantně klesá. Nejnižší počty rozchodů by se všeobecně daly vysledovat v srpnu, září a říjnu. S postupem podzimu ale opět čísla narůstají a koncem listopadu a v průběhu prosince hodnoty gradují. Těsně na konci roku pak čísla grafu opět strměji klesají.

Nejčastěji dva týdny před Vánoci

Při podrobnějším pohledu na nejfrekventovanější dobu rozchodů bylo zjištěno, že lidé se rozcházejí těsně po sv. Valentýnu hlavně proto, aby mohli začít nové období života s příchodem jara. Po chladné a depresivní zimě a případném nevyhovujícím vztahu je nadcházející jaro právě tím časem, který je vhodný nejen pro nový začátek ve vztahu, ale i v životě.

Rozejít se pak s někým přímo 24. prosince je pro mnohé dost kruté, období zhruba dva týdny předtím, kdy jsou rozchody nejčastější  už ale tak nevhodné řadě lidí nepřijde. Proto pokud nemají důvěru ve stávající vztah, oznámí rozchod své polovičce právě zhruba 14 dní před Štědrým dnem.

Z častých odpovědí navíc vyplynula poměrně sobecká věc. Někteří lidé se rozcházejí s partnerem či partnerkou před Vánoci také proto, aby si nemuseli dělat starosti s pořizováním vhodného vánočního dárku.

Způsob rozchodu 

Aktuální průzkum se také zaměřil na to, jakým způsobem se lidé rozcházejí. Není ničím překvapivým, že v současné moderní době tak činí především elektronicky. Podle dat společnosti Pew Research Centre jsou na tom obě pohlaví poměrně stejně, mnozí někdy zažili on-line rozchod. Překvapivě o malé procento ale vedou ženy před muži.

Například každý šestý Američan se s někým rozešel prostřednictvím e-mailu, SMS zprávy nebo sociální sítě. Nejrozšířenější je tato forma u lidí ve věku 18 až 22 let, kdy činí z celkového počtu rozchodů celých 22 procent.

I ve věkové skupině 30–49 let ale takový nápad není ničím výjimečným, přiznalo se k němu 16 procent dotázaných. U padesátníků a starších pak hodnota klesla na sedm procent.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám