Hlavní obsah

U přátelství s benefity nikdy nejde jen o sex

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádná romantika, žádné hluboké citové pouto, pouze sex. I tak lze charakterizovat stále populárnější přátelství s benefity. Ve skutečnosti ale nejde jen o sex samotný, ale o mnohem víc, než si jsou přátelé schopni přiznat.

Foto: Profimedia.cz

Dost často k přátelství s benefity dochází na pracovištích.

Článek

Čím starší přátelé se na této formě vztahu dohodnou, tím je větší předpoklad, že u nich nejde jen o sex, ale o naprostý soulad a otevřenost mezi dvěma přáteli. Každý takový vztah se tak dostává mnohem dál než na pole přátelství, což potvrzují i ti, co takový vztah vyzkoušeli.

„Přátelství s benefity mi nabídl skutečný kamarád, se kterým se mi vždy výborně povídalo. Svým způsobem se mi líbil, a protože mě vyloženě do ničeho netlačil, zkusila jsem to. Zprvu jsem byla dost nervózní, jenže to všechno ze mě brzy spadlo, kvůli naší vzájemné otevřenosti, kdy jsme si od počátku dokázali nahlas říct, co se nám líbí a co ne, a tím dostalo milování s ním i úplně jiný rozměr. Nikdy jsem neprožila tak intenzivní vyvrcholení,” vypráví na diskusním fóru třicetiletá Amálka.

„Hodně dlouho jsem ten zážitek rozdýchávala a přitom se už nemohla dočkat, kdy se ozve a sejdeme se znovu. Opakovalo se to ještě několikrát, když jsem si uvědomila, že jsem do něj po uši zamilovaná. Jenže to bylo to, co on nechtěl, a dal mi to patřičně najevo. Přestal se mi ozývat. Takže jsem v jeden okamžik ztratila milence i kamaráda, a tedy i důvěrníka,” uzavřela.

Sex bez očekávání dlouhodobě nefunguje

Sex bez citů se tak velmi záhy může proměnit v něco víc, a tedy i ve větší očekávání, na což se nelze nikdy moc dobře připravit.

„Prvotním impulzem k takovýmto vztahům je totiž vzájemné porozumění, a tedy často opravdu dobré přátelství, ve kterém přátelé spolu hovoří o všem, od společných zájmů po své aktuální i minulé vztahy. Hned od začátku jde tedy o víc než jen o společné uspokojování sexuálních potřeb, jen si to dotyční neuvědomují,” vysvětluje psychoterapeutka Dr. Dionne Batesová.

To všechno se ale po sexu velmi záhy změní. Sex bez jakýchkoliv očekávání jednoduše dlouhodobě nefunguje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám