Hlavní obsah

Vztah na dálku může fungovat, ale není pro každého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může vydržet vztah dvou lidí, kteří spolu nežijí? Panuje vžitá teorie, že vztahy na dálku fungovat nemohou. Docentka psychologie Crystal Ťiangová z Hongkongu je však jiného názoru. Podle jejích výzkumů žijí na světě ve vztahu na dálku milióny osob a vztahy jim fungují. Jak je to možné? Největší roli v tom hraje umění komunikace.

Lidé, kteří prožívají dlouhodobější vztah na dálku, si partnera idealizují.

Článek

Protože někteří lidé ovládají umění skvělé komunikace na dálku, mají dokonce hlubší intimitu a pevnější vztah než ti, kdo žijí stále spolu. Ovšem není to typ vztahu pro každého.

„Pořád slyšíte, že vztah na dálku člověka vysává a že nikdy nemůže fungovat. Tento výzkum ale dokazuje, že tomu tak rozhodně není a může to být i naopak,“ tvrdí docentka Ťiangová ze City University v Hongkongu.

Osoby žijící ve vztahu na dálku spolu komunikují samozřejmě o něco méně než ty, které mají partnera doma. Ale v komunikaci zažívají více intimity než páry žijící pod jednou střechou. Nevýhodou je jakási tvorba iluzí. Lidé, kteří mají dlouho vztah na dálku, si partnera idealizují, zatímco ti, co s ním žijí v jednom bytě, musejí čelit realitě.

„Vztahy na dálku ale nemusejí být odsouzeny k zániku a zdrojem zoufalství. Dvojice se jen musí naučit efektivně komunikovat a věnovat vzájemné komunikaci dost času,“ tvrdí Ťiangová.

Reklama

Související témata:

Související články

Mužské přednosti, které každá žena ocení

K tomu, aby muž zaujal ženu svých snů, je zapotřebí trocha snahy a možná i štěstí. Někdy se ale může snažit sebevíc, a výsledek žádný. Mohou ale naopak nastat...

Výběr článků

Načítám