Hlavní obsah

Vztah na dálku může fungovat, ale není pro každého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může vydržet vztah dvou lidí, kteří spolu nežijí? Panuje vžitá teorie, že vztahy na dálku fungovat nemohou. Docentka psychologie Crystal Ťiangová z Hongkongu je však jiného názoru. Podle jejích výzkumů žijí na světě ve vztahu na dálku milióny osob a vztahy jim fungují. Jak je to možné? Největší roli v tom hraje umění komunikace.

Lidé, kteří prožívají dlouhodobější vztah na dálku, si partnera idealizují.

Článek

Protože někteří lidé ovládají umění skvělé komunikace na dálku, mají dokonce hlubší intimitu a pevnější vztah než ti, kdo žijí stále spolu. Ovšem není to typ vztahu pro každého.

„Pořád slyšíte, že vztah na dálku člověka vysává a že nikdy nemůže fungovat. Tento výzkum ale dokazuje, že tomu tak rozhodně není a může to být i naopak,“ tvrdí docentka Ťiangová ze City University v Hongkongu.

Osoby žijící ve vztahu na dálku spolu komunikují samozřejmě o něco méně než ty, které mají partnera doma. Ale v komunikaci zažívají více intimity než páry žijící pod jednou střechou. Nevýhodou je jakási tvorba iluzí. Lidé, kteří mají dlouho vztah na dálku, si partnera idealizují, zatímco ti, co s ním žijí v jednom bytě, musejí čelit realitě.

„Vztahy na dálku ale nemusejí být odsouzeny k zániku a zdrojem zoufalství. Dvojice se jen musí naučit efektivně komunikovat a věnovat vzájemné komunikaci dost času,“ tvrdí Ťiangová.

Reklama

Související témata:

Související články

Mužské přednosti, které každá žena ocení

K tomu, aby muž zaujal ženu svých snů, je zapotřebí trocha snahy a možná i štěstí. Někdy se ale může snažit sebevíc, a výsledek žádný. Mohou ale naopak nastat...

Sex na prvním rande prý není chyba

Sex na prvním rande býval před lety naprostým tabu. Ti, co ho prožili, byli považováni za zvrhlé či méně inteligentní. Jenže podle harvardských psychologů je...

Výběr článků

Načítám