Hlavní obsah

Jak dlouho může trvat romantická láska

Novinky, zun

Obecně se má za to, že romantická láska a zamilovanost trvá dva až čtyři roky. Američtí neurologové však tvrdí, že mohou trvat dokonce až více než dvacet let. Jedná se však opravdu o zamilovanost, při které se člověku rozbuší srdce a podlomí kolena, jen když na svůj milovaný protějšek pomyslí?

Foto: Profimedia.cz

Romantická láska prý může vydržet i více než dvacet let.

Článek

Američtí neurologové mají jasno. Tým neuroložky Bianky Acevedové sledoval pomocí magnetické rezonance mozek čerstvě zamilovaných dvojic. Díky vyšetření prý dokázali přesně popsat aktivitu mozku v jednotlivých centrech, když byli zkoumaní jedinci se svou novou láskou a cítili silné emoce zamilovanosti.

Neurologové se pak rozhodli pro stejný výzkum i u lidí, kteří žijí v láskyplném manželství více než jednadvacet let. Když jim lékařka Acevedová ukázala fotografii jejich protějšku, jejich mozek se ukázal být stejně aktivním jako mozek těch, kdo byli čerstvě zamilovaní.

„Její tým prokázal, že mozek mužů a žen ve středním věku vykazoval stejnou aktivitu jako u mladých milenců, kteří byli ve fázi intenzivní zamilovanosti a prožívali nejvášnivější část vztahu na samém začátku,“ píše podle agentury Famous deník Huffington Post.

Po 20 letech klid a pohoda

Přesto mozek obou skupin vykazoval jeden rozdíl. U manželů po dvaceti letech už nebylo tolik aktivní centrum pro zpracování úzkostí, naopak mnohem aktivnější bylo centrum řídící pocity klidu a pohody.

K vybudování pevného partnerského vztahu je potřeba mnohem víc než jen poblouznění zamilovaností. „Dlouhodobé vztahy jsou založeny na vyšších hodnotách, například na zodpovědnosti a morálních zásadách,“ vysvětluje sexuoložka Laura Janáčková. Dodává, že „pokud spolu mají lidé vytvořit pevný vztah a mají založit rodinu, je zapotřebí, aby k sobě měli důvěru, byli k sobě tolerantní, chovali k sobě navzájem úctu a pochopení“.

Reklama

Související články

Jak proměnit přátelství v lásku

Na obzoru se objevil nový muž, který upoutal vaši pozornost. Líbí se vám, nejspíš i vy jemu, začne hezké přátelství. Co ale dělat, když chcete, aby přátelský...

Výběr článků

Načítám