Hlavní obsah

Lichotky, které muži neradi slyší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná trpíte představou, že byste svému partnerovi také měla někdy zalichotit. Nicméně přijít za ním ve chvíli, kdy se neúspěšně snaží opravit odpad a říct mu, že je roztomilý, možná není ten správný způsob, jak mu dokázat, co pro vás znamená. Někdy se zkrátka dobře míněná lichotka zcela mine účinkem, snadno se zamění za posměšek a naopak zraní mužovu hrdost.

Foto: Profimedia.cz

Když vám chce muž sám od sebe pomoci s úklidem, nebraňte se.

Článek

Je tak milé, že mi chceš pomoct s úklidem, ale když to udělám sama, tak to budu mít rychleji a lépe.

I když některé domácí práce považujete za extrémně složité, váš partner jistě takovým pocitem netrpí. Přestože jste přesvědčená o tom, že když si uklidíte sama, tak to budeme mít dvakrát rychleji a mnohem lépe, zkuste ocenit jeho snahu vám pomoci. Je jasné, že když přijdete po celém dni v práci domů a ještě vás čeká úklid, tak to chcete mít co nejdřív hotové. Podle womensday.com když pomoc partnera odmítnete, vlastně mu tím dáte najevo, že pro vás jeho pomoc není dost dobrá. Zkuste být ráda, že to chce sám od sebe a oceňte to.

Ty umíš spravit rozbitý kohoutek?

Pokuste se skrýt překvapení, když se muž vytasí s nabídkou téměř profesionální pomoci. Dát muži najevo, že jste šokována jeho schopnostmi, může být velkou ránou pro jeho sebevědomí. Muži nechtějí, aby žena jakkoli pochybovala o něčem, co oni samozřejmě dokážou. Radši mu řekněte, jak jste šťastná, že máte po svém boku tak pěkného, chytrého a schopného muže. Nic neslyší muži raději, než více komplimentů najednou. Nechte ho, ať zkusí kohoutek opravit. Instalatéra můžete potom zavolat vždycky.

Prádlo se skládá jinak, ale díky, že ses pokusil mi pomoci.

Už jenom slovesem „pokusil“ můžete svého partnera naštvat. Přítel vám chtěl svým způsobem pomoci, potěšit vás tím, že vám ubere práci, nicméně místo poděkování se mu dostane rány v podobě kritiky, že jeho pomoc vlastně není dost dobrá. Zkuste se oprostit od vašeho perfekcionismu a raději být vděčná za to, že váš muž má zájem o to vám sám od sebe pomoci, aniž byste mu o to musela říkat. Nechte ho udělat věci jeho způsobem, pokud vás to tak trápí, vždycky si to později můžete předělat po svém tak, aby o tom nevěděl.

Ty jsi jediný člověk, se kterým dokážu mluvit.

Když řeknete tuto větu, je třeba si uvědomit, že to pro vašeho partnera bude znamenat velkou emoční zátěž. On totiž nechce, aby se pro vás stal vaší nejlepší kamarádkou, matkou a sestrou v jednom. Tím budete na partnera vyvíjet obrovský tlak. Pokud skutečně cítíte, že je to jediná osoba, které jste schopná se svěřit a řešit veškeré svoje problémy, tak zkuste říct jen, že je pro vás nejlepší posluchač. Tím vážnost vašich slov trochu zmírníte, a tak tím muže nevyděsíte. Navíc mu zalichotíte a dáte pocit důležitosti.

Teda ty jsi tak roztomilý.

Není úplně dobré zařadit muže do stejné kategorie jako děti nebo štěňátka. Pokud se rozplýváte nad tím, jak má váš přítel krásné ďolíčky ve tváři, když se směje, tak si to raději nechte pro sebe, není třeba, abyste mu o tom vyprávěla. Muž si pak může připadat jako malý kluk, nad kterým se rozplývá jeho vzdálená tetička. Pokud chcete svému příteli zalichotit, co se týče vzhledu, pak nahraďte slovo „roztomilý“ slovem „hezký“. Potěšíte ho, ale neshodíte.

Tak tohle není zrovna dárek podle mého vkusu, ale snaha se cení.

Touto větou dá sice žena najevo, že si váží snahy muže o to, aby jí potěšil, nicméně na druhou stranu tím jasně řekne, že se absolutně netrefil do jejího vkusu. Pokud vám například přítel k narozeninám koupí šperk a vy mu dáte najevo, že jeho vkus není zrovna to pravé ořechové, pak tím riskujete, že je to poslední šperk, který od něj dostanete.

Jde o otevřenou kritiku, která v případě dárku není na místě. Je samozřejmě možné naznačit, že se vaše názory na šperky liší, ale opatrnost je skutečně nutná. Aby se situace příště neopakovala, můžete jí zabránit tím, že až spolu půjdete nakupovat, tak mu ukážete, jaký typ šperků se vám líbí.

Chováš se jako hlupák, ale já tě stejně moc miluji.

Je to v podstatě, jako byste řekla, že ho zbožňujete, ale ve skrytu duše si o něm myslíte svoje. Tyto dvě myšlenky mají být striktně odděleny. Pokud vám na partnerovi něco vadí, pak to řekněte na rovinu. Není možné snažit se člověka změnit. Ale dusit v sobě, když vás něco vyloženě štve, také není řešení. Nejlepší je otevřená debata, kdy se spolu pokusíte najít kompromis.

Jsi úžasný, to musím hned zavolat holkám.

Manžel vám připraví překvapení v podobě naplánovaného romantického víkendu ve dvou. Vy místo toho, abyste ho objala, tak mu nadšeně sdělíte, že o tom musíte informovat své kamarádky. To, že všechny vaše přítelkyně vědí o každém romantickém gestu, které vaše drahá polovička udělá, mu nemusí být příjemné. Dělá to pro vás. Nechce, abyste to pokaždé rozebírala s někým, kdo do vašeho nejužšího soukromí nepatří. Zkuste se radovat z toho, že ho napadne udělat vám radost a prožívejte to s ním, ne se svým okolím.

Miluji to tvoje velké, měkké bříško.

Když vyslovíte tuto větu, můžete tím způsobit, že váš partner bude zmatený a nebude chápat, zda jde o lichotku, legraci či urážku. A může z toho vzniknout zcela zbytečná hádka. Každý člověk je na své tělo citlivý a nerad slyší kritiku, ať už je oprávněná či nikoli. V případě, že vám o něco větší bříško vašeho partnera nevadí, řiďte se heslem “mluviti stříbro a mlčeti zlato“ a neříkejte raději nic. Také by vám nemuselo být příjemné, kdyby vám muž řekl, že vaše velké pozadí je sexy.

Ty jsi ten nejlepší milenec v mém životě.

Ano, chcete tím dát najevo, že jste nikdy předtím nezažila lepší sex a že váš současný partner je nejlepší milenec, ale tím ho můžete navést k myšlenkám na vaší minulost a  muže, se kterými jste něco měla. U některých mužů to může vyvolat velký zájem o bývalé milence jeho partnerky, začnou nad tím přemýšlet a zbytečně se trápit. Jestli mu chcete dát najevo, jak se vám to s ním líbí, pak buďte konkrétní a řekněte, co se vám s ním líbí nejvíc a proč. Tím udržíte lichotku na konkrétní úrovni a nezavdáte příčinu k trápení se nebo žárlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám