Hlavní obsah

Televizní romance mohou negativně ovlivnit skutečný vztah

Někdy má každý tendenci uniknout z reality, nepřemýšlet o práci, škole, rodinných problémech, sednout si na hodinu a půl k televizi, která alespoň na chvíli poskytne azyl. Ale nic se nemá přehánět. Románky mezi hlavními hrdiny v televizních seriálech mohou diváka pohltit natolik, že přestanou pohlížet na vlastní vztah realisticky.

Foto: Profimedia.cz

Divácky velmi populární byly věčné rozchody a návraty Rosse a Rachel z televizního seriálu Přátelé.

Článek

Američtí vědci provedli studii zabývající se vlivem televizních vztahů na skutečné mezilidské vztahy. Z jejich zjištění vyplynulo, že vcítění se do milostných poměrů hlavních hrdinů seriálu může mít negativní dopad na skutečné partnerské vztahy. Podle tvrzení britského deníku Daily Mail jsou ukázkovým případem divácky velmi populární věčné rozchody a návraty Rosse a Rachel z televizního seriálu Přátelé.

Studie, kterou provedl Jeremy Osborn z Albion College v Michiganu, se zúčastnilo 392 ženatých mužů a vdaných žen. Výsledky jasně ukázaly na fakt, že čím dál tím více lidí věří v nereálné vykreslení vztahů v televizi, aniž by brali na vědomí, že tyto fiktivní vztahy mají s těmi skutečnými jen málo společného.

„ Žijeme ve společnosti, která je neustále ovlivňována médii, jak televizí, tak internetem. Většina lidí nebere vůbec v potaz to, jak moc je média ovlivňují. Počet rozvodů se nesnižuje a je potřeba, aby si lidé uvědomili, jaké faktory se na krachu tolika vztahů podílí,“ upozorňuje Osborn.

"Lidé, kteří věří nereálnému ztvárnění vztahů v televizi, jsou ve skutečnosti méně oddaní svým partnerům a považují alternativy svých partnerů za atraktivnější," dodává autor studie.

Podle odborníků ti, kteří se zhlíží v televizních vztazích, dokonce mají sklon k  upřednostňování náhražky romantiky, před možností mít skutečného partnera.

Reklama

Související témata:

Související články

Co mladé muže láká na starších partnerkách

Dnešní třicátnice i čtyřicátnice jsou pro mnohé mladíky atraktivnější a přitažlivější než celá řada dívek stejné věkové kategorie. Podle odborníků je to dáno...

Výběr článků

Načítám