Hlavní obsah

O co všechno jsou partneři schopni hádat se při rozvodu

Novinky, bok

Při svatebním obřadu mají mnozí novomanželé pocit, že jejich vztah bude trvat navždy. Ne každý se ale vydrží na vztah dívat přes růžové brýle do konce života, nejeden "nerozdělitelný" svazek tak dříve či později končí rozvodem. O co víc je na počátku vztah harmonický, o to více jsou při rozvodu partneři schopni handrkovat se i o naprosté malichernosti.

Foto: Profimedia.cz

Nejeden rozvodový právník je během své praxe nucen řešit skutečné malichernosti, o které se rozvádějící se manželé handrkují.

Článek

Nejlepší variantou je, když se rozvádějící se manželé jsou schopni v klidu a s rozumem domluvit, jak si rozdělí věci ze společného majetku, případně péči o děti a jak se budou podílet na hrazení důležitých výdajů (splátky za auto, za byt atd.).

Bohužel rozum a klidné jednání u mnohých rozvodových tahanic často zcela chybí, rozvodové klání tak spíše připomíná tragikomedii nebo nějaký nejapný žert. Kromě častých psychologických a mnohdy i neurvalých tahanic o děti jsou partneři schopni se hádat opravdu o cokoli, jen aby dosáhli svého a získali nějaký ten "bod navíc" nad nenáviděným protějškem. Takové boje jdou často "až do krve".

Největší rozvodové malichernosti 

Rozvodoví právníci by mohli vyprávět, co všechno jsou při svých sezeních nuceni vyslechnout. Mezi opravdu zajímavé perličky patří například nekonečné hádky o to, kdo získá do péče oblíbenou zlatou rybku, nebo bitva o to, kdo si ze společných "potravinových zásob" z kuchyně vezme do nového bydliště kterou oblíbenou surovinu.

Foto: Profimedia.cz

Nepříjemné rozvodové tahanice o děti bohužel bývají stále častější.

I když to vypadá vskutku jako malichernosti, a mnozí z nás se nad tím jen usmějí, takové věci se opravdu dějí. A co víc, kvůli takovýmto tahanicím se můžou rozvodové poplatky za právníky či jiné instituce navýšit i o několik tisíc, které by se daly využít bohuliběji někde jinde.

Bitva o pánev či jídlo

Že se dá rozvodové řízení dohnat opravdu do extrémů, dokazuje i příběh jistého manžela, který se za žádnou cenu nehodlal vzdát své oblíbené pánve.

Jak uvedl rozvodový právník David Milburn pro Dailymail, rozvedená manželka si odvezla pánev ze společného domova, když se stěhovala. Jelikož se jednalo o mužovu opravdu oblíbenou pánev, ten ve snaze se bývalé ženě pomstít, vzal její zásnubní prsten.

A protože se nebyli oba ochotni rozhodnout, kdo komu vrátí sebranou věc jako první, byla dohodnuta schůzka přesně napůl cesty mezi jejich novými příbytky, kde si teprve oba s otrávenými výrazy v obličeji obě věci vyměnili.

Foto: Profimedia.cz

Z partnerů slibujících si věrnost se při rozvodu často stávají nesmiřitelní rivalové.

Jiná klientka zase například žádala o pomoc při jednání, jak právní cestou získat z jejího téměř ex-manžela kulinářské lahůdky odvezené z jejich společného bytu. "Dostal jsem jasný popis, jak mám muže písemně požádat, aby ženě navrátil uzeného lososa odvezeného z jejich společného mrazáku a sklenici velmi drahé hořčice," vysvětloval s úsměvem na tváři Milburn.

"S klidem jsem jí vysvětlil, že poplatky za takové vyřizování budou mnohonásobně vyšší, než kdyby si koupila nový kousek lososa i hořčici. Dáma ale byla neoblomná a trvala na svém," dodává.

V jiné právnické kanceláři zase řešili zajímavý případ, kdy rozvádějící se manželé vlastnili jezdecké centrum a vzácného koně. Celé rozvodové klání se pak neslo v duchu bitvy, kdo bude mít výhradní právo nejen na vlastnictví majetku a zvířete, ale i koňského semene.

Stále běžnější situace

"Je překvapující, kolik lidí je schopno se v klidu dohodnout na řešení velmi závažných situací, ale při řešení malicherností jsou schopni utrácet tisíce, jen aby dosáhli svého," potvrzuje Amanda McAlisterová, vedoucí právnické firmy Russell Jones & Walker.

Nehledě na to, že se v takových situacích bojující strany často svým chováním zesměšňují. McAlisterová doporučuje v případě rozvodu opravdu více přemýšlet, a zachovat chladnou hlavu.

"Nejhorší na celé věci je fakt, že dospělí lidé mnohdy takový boj o malichernosti staví před blaho a klid svých dětí," dodává.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám