Hlavní obsah

Čas superžen změnil chod běžné domácnosti

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále častěji i v českých rodinách nastává model, kdy ženy vydělávají víc než muži, případně mají mnohem zajímavější zaměstnání, které ani kvůli dětem nehodlají zcela opustit. Muži na mateřské tak přestávají být vzácností. Celkově se mění i chod domácnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ženy stále častěji vydělávají víc než muži, případně mají mnohem zajímavější zaměstnání.

Článek

S postupem doby se očekávání a požadavky na české ženy zvyšovaly. Vystudovat vysokou školu, založit rodinu, postarat se o ni a ještě se věnovat kariéře. Zároveň stíhat připravit teplé večeře, uklízet, prát, žehlit a k tomu ještě navíc výborně vypadat.

Dnes se tato situace mění, protože jsme dospěli do doby chápavých mužů, kteří toho už tolik nevyžadují a stále více se chtějí podílet také na výchově dětí.

"V posledních 20 letech se v České republice výrazně proměňuje role žen a mužů. Ženy se výrazně emancipují a v rodinách je tudíž stále častěji na stole otázka, kdo bude vychovávat děti, kdo bude vydělávat, kdo pečovat o domácnost a kdo o rodinný rozpočet. To má pak vliv na vývoj v domácnosti - dny se organizují jinak, než bylo zvykem," vysvětluje pro projekt Zlaté chvíle PhDr. Jiří Vinopal z Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

Foto: Profimedia.cz

Představa dokonalého otce

Model rodiny pracující matka a otec v domácnosti také vyžaduje intenzivnější práci na samotném vztahu muže a ženy. Muž potřebuje cítit, že pro rodinu něco znamená, a pokud žena převezme veškeré jeho role, může se stát, že místo vděku a obdivu si najde někoho méně schopného.

Je tedy velmi důležité, aby zaměstnané ženy našly určitý konsenzus a nezapomínaly na to, že alespoň v některých ohledech by měli mít muži navrch. Pokud je váš muž v domácnosti, pak by měl mít pocit, že je pánem alespoň ve vaší posteli. Nezapomínejte tedy na čas strávený jen s ním a pravidelné "dobíjení" mileneckých baterií.

Nejlépe se vám to povede, když jednou za čas odložíte děti k babičce či jim pořídíte chůvu a společný čas aktivně strávíte předehrou v podobě dobré večeře, návštěvou kina či divadla apod.

Reklama

Související témata:

Související články

Žena má vařit, muž má živit rodinu

Žena má vařit a uklízet, muž zase živit rodinu, míní většina Čechů. Vyplývá to z výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Péče o děti by...

Výběr článků

Načítám