Hlavní obsah

Staří lidé jsou dnes otevřenější a mají více sexu než před třiceti roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gothenburg

Lidé se dnes dožívají vyššího věku než dříve, a zároveň své stáří prožívají aktivněji než lidé před třiceti lety. Podle odborníků mají dnešní staří lidé nejen více sexu, ale obecně jsou mnohem otevřenější, společenštější a také inteligentnější.

Foto: Profimedia.cz

Starší lidé jsou dnes mnohem aktivnější než stejně staří lidé před třiceti lety.

Článek

"Je na čase začít hovořit o novém stáří,“ tvrdí profesor Ingmar Skoog z Univerzity v Gothenburgu, jenž se vědeckým srovnáním dvou generací starých lidí zabýval. Se současnou populací srovnal staré osoby sedmdesátých let.

Podle jeho výzkumů vzrostl podíl starých s vysokoškolským vzděláním, počet ženatých a vdaných ale také počet rozvedených. Starší lidé jsou dnes také pohlavně mnohem aktivnější, ale počet pohlavních potíží naopak klesl, což dokazuje, že dnes staří lidé ochotněji konzultují své potíže s odborníky.

V čem se obě generace neliší, je podíl onemocnění neurodegenerativními chorobami včetně demence. Nepřibylo ani případů s vážnou depresí. Na konci století lze podle profesora Skooga očekávat průměrný věk v Evropě kolem sta let.

Reklama

Související témata:

Související články

Příchod stáří je možné zpomalit

Je paradoxní, že v době, kdy světová populace stárne, sílí kult mládí. Na mladé "perspektivní" lidi je orientován trh práce, na ně je zaměřena reklama, pro ně...

Jaká je šance, že se dožijeme penze

Podle vládního plánu by lidé narození v roce 2012 měli mít nárok na penzi až ve svých třiasedmdesáti letech. Důvodem je prodlužování střední délky života,...

Výběr článků

Načítám