Hlavní obsah

Čím více lidé vydělávají, tím více kašlou na své nejbližší

Kyjev

Úcta k rodičům a vděčnost za jejich předchozí péči není dnes již samozřejmostí, jak tomu bylo dříve. Dokládá to i nová studie ukrajinských vědců, podle níž je výše příjmu u lidí v produktivním věku nepřímo úměrná péči, kterou jsou ochotni věnovat svým stárnoucím rodičům.

Foto: Profimedia.cz

Ne každý senior má to štěstí, že se o něj jeho děti postarají.

Článek

Čím více lidé na Západě vydělávají, tím méně jsou schopni postarat se o své rodiče - seniory. Podle výzkumů se tato snaha snižuje o to více, pokud jsou nablízku například sourozenci nebo jiné blízké osoby.

Podle vedoucí výzkumu Oleny Nizalové z Kyjevského ekonomického institutu nepřináší politika západních států, která směřuje k dostupnější zdravotní a sociální péči, žádné ovoce. Zabezpečení starších lidí se naopak stává čím dál tím větším problémem v souvislosti s tím, jak populace stárne a lidé se dožívají stále vyššího věku.

"Statistiky ukazují, že každých deset procent výdělku navíc snižuje ochotu postarat se o rodiče v důchodovém věku. U žen o třicet osm a u mužů o osmnáct procent," tvrdí Nizalová a dodává:

"Lidé raději věnují čas práci než svým příbuzným. Výše příjmu paradoxně neznamená, že by se vztahy v rodině upevňovaly."

Výsledky studie, které se zúčastnilo 2 790 respondentů, budou oficiálně zveřejněny na letošní konferenci laureátů Nobelovy cenu za ekonomii v německé Lindavě.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zůstat fit i po padesátce

Překročení magické padesátky pro mnohé muže a ženy znamená ztrátu chuti do života, ztrátu libida, přemnožení zdravotních problémů. Přitom existuje několik rad...

Ženy generace X - úspěšné, ale bezdětné

Stále více žen odkládá mateřství na co možná nejpozději. Nicméně ne vždy tato rozhodnutí vedou k happyendu. Téměř polovina tzv. generace X - vysokoškolsky...

Výběr článků

Načítám