Hlavní obsah

V dnešních vztazích je až příliš volnosti, myslí si Češi

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní partnerství má čím dál více podob. Dávno není neobvyklé slyšet od někoho, že má s partnerem tzv. "volný vztah", "vztah na dálku" či "oddělené manželství". Stále častěji si lidé v partnerství střeží svůj prostor a nezávislost. Češi jsou v tomto ohledu ale spíše konzervativci. Více než polovina si myslí, že volnosti je v dnešních partnerských vztazích až příliš.

Článek

Dnešní partnerské vztahy jsou až příliš uvolněné, myslí si šedesát procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median mezi 7525 respondenty. Nejhůře sice změny v partnerských vztazích vnímá starší generace, nicméně za běžný model považuje volné partnerství jen asi deset procent všech dotázaných. Zcela jasno v této otázce nemá asi třetina Čechů.

To, že si lidé dnes více střeží vlastní volnost a jsou méně ochotni vsadit vše na jednu kartu, může být zřejmé i z toho, že počet uzavřených manželství vloni klesl na nejnižší číslo od roku 1918. I když na vině byla zčásti i ekonomická krize, mladí lidé se prostě do oficiálního svazku příliš nehrnou. Stále více párů spolu žije neoficiálně, takzvaně "na psí knížku". Přitom podle statistik se takovéto páry rozcházejí až dvakrát častěji než manželé. [celá zpráva]

Úcta je základem kvalitního vztahu

Manželé jsou podle expertů k sobě mnohem tolerantnější a dokáží se mnohem více respektovat, než stále svobodné páry. A právě vzájemnou úctu považuje podle společnosti Median za základ dobrého vztahu 75 procent dotázaných Čechů. Opačný názor mělo pouhých pět procent respondentů.

Z poslední australské studie také vyplynulo, že je to právě úcta, přátelství a důvěra, co mladí lidé považují na vztahu za nejdůležitější. O tom, že fyzická přítomnost a porozumění opačného pohlaví je mnohem více, než mít vedle sebe atraktivní opačné pohlaví, u něhož všichni oceňují neuvěřitelný sex-appeal, je přesvědčeno až 80 % Australanů. [celá zpráva]  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám