Hlavní obsah

Antikoncepční pilulka "až pět dní poté" bude brzy k dostání i u nás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Doposud v tzv.postkoitální antikoncepci neexistovala jiná možnost než zázračná pilulka Postinor, jež šla použít max. 72 hodin po sexuálním styku. Nyní se na evropský trh dostává její velká konkurence. Pilulka, kterou lze použít až pět dní po nechráněném pohlavním styku nebo po selhání použité metody antikoncepce.

Foto: Profimedia.cz

Na trh se brzy dostane pilulka, kterou lze použít až pět dní po nechráněném pohlavním styku nebo po selhání použité metody antikoncepce.

Článek

Piluka nazvaná EllaOne dostala koncem minulého týdne poslední potřebné povolení od Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMEA). K sehnání však prozatím bude jen v lékárnách ve Francii, v Británii a v Německu.

Ředitel společnosti společnost HRA Pharma Erin Gainer řekl, že brzy počítá s prodejem nového prostředku v dalších evropských zemích.

Nová pilulka se bude zatím prodávat na předpis a podle agentury AFP bude stát asi 30 eur (800 korun). Přinejmenším ve Francii se zatím nepočítá s tím, že by byla kryta ze zdravotního pojištění. Pilulka je účinná až 120 hodin po nechráněném pohlavním styku nebo selhání jiné antikoncepční metody.

Pro příležitostné užití

EllaOne obsahuje ulipristal acetát, který zabraňuje ovulaci. Přestože je to velmi účinná metoda, odborníci ji doporučují užívat pouze příležitostně, rozhodně by neměla nahradit některou metodu pravidelné antikoncepce.

Může mít některé nežádoucí doprovodné účinky, nejčastěji bolesti břicha a poruchy menstruačního cyklu. Při testování, jemuž se podrobily asi 4000 žen, byla naprostá většina nežádoucích účinků mírné až střední závažnosti a odezněla spontánně.

Podle prezidenta České gynekologické a porodnické společnosti Vladimíra Dvořáka je nejproblematičtější, že ani tato pilulka nebude k dostání bez receptu. Žena tedy nejprve bude muset požádat lékaře, aby jí pilulku předepsal a až poté si ji bude moc vyzvednout v lékárně. Tím se ale zkracuje doba, kdy ji lze účinně použít.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové trendy v dávkování antikoncepce

Pilulky jsou nejrozšířenější antikoncepční metodou na světě. Vědci se snaží stále vyvíjet antikoncepci s co nejnižšími hladinami hormonů, které by byly jen...

Výběr článků

Načítám