Hlavní obsah

Nové trendy v dávkování antikoncepce

Novinky, Kamila Mouchová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pilulky jsou nejrozšířenější antikoncepční metodou na světě. Vědci se snaží stále vyvíjet antikoncepci s co nejnižšími hladinami hormonů, které by byly jen minimálním zásahem do ženského organismu. Tento vývoj s sebou přináší i další novoty, které spočívají ve způsobu dávkování pilulek.

Foto: Profimedia.cz

Antikoncepční pilulky jsou nejrozšířenější metodou ochrany před nechtěným otěhotněním na světě.

Článek

Nejčastěji užívaným preparátem je tzv. kombinovaná pilulka, která v různých formách obsahuje dva ženské hormony - estrogen a progestin - které se střídají v pravidelném menstruačním cyklu.

V současnosti existují tři režimy dávkování pilulek, které různou měrou přinášejí ženám zmírnění následků hormonálních výkyvů, jenž se vyskytují přirozeně během dvacetiosmidenního (lunárního) cyklu.

21/7 režim

Tento režim dávkování je nejstarším a používá se již několik desítek let. Vychází z historických zvyklostí, protože napodobuje přirozený menstruační cyklus, kdy je žena během sedmidenní pauzy vystavena mestruačnímu krvácení. To bylo také dříve jasným důkazem, že žena není těhotná.

U tohoto modelu dávkování se projevují často výkyvy pohlavních hormonů, které způsobují nejrůznější potíže jako bývají bolesti hlavy, břicha, nadýmání, otoky či bolesti prsou. Právě tyto nepříjemné projevy byly důvodem, proč vědci vyvinuli pilulky obsahující menší dávky hormonů a zajištující jejich stabilní hladinu.Tyto nové medikamenty však s sebou nesou i odlišný režim dávkování.

24/4 režim

Již přes rok je na trhu k dostání nový typ hormonální antikoncepce s dávkováním v režimu 24/4 (24 aktivních pilulek, 4 neaktivní). Hormon progestin je zde aplikován v nejmodernější formě (drospiren) a je zkrácena doba vysazení pilulek na pouhé čtyři dny. Díky zkrácení doby vysazení prášků o tři dny dojde k mírnějšímu kolísání hormonů v organizmu a tudíž i k zmírnění bolestí spojených s menstruací a oslabení samotného krvácení.

Tento typ antikoncepce je vhodný především pro ženy po čtyřicítce, které již neplánují mít děti. Pilulky je chrání před obtížemi spojenými s obdobím přechodu jako jsou návaly horka, bolesti hlavy, nepravidelná a silná menstruace.

Harmonický režim

Pilulky v harmonickém režimu jsou nejnovějším a nejšetrnějším typem obsahující nejnižší možnou dávku hormonů. Antikoncepce obsahuje prvek, který se v ženském těle promění v přirozený estrogen, který se rychle vstřebává a podporuje v játrech tvorbu bílkovin.

V každém platu je 28 pilulek, z čehož dvě obshaují placebo. Žena tedy užívá prášky bez pauzy a její tělo vykazuje zcela stabilní hladinu hormonů, která přináší méně nežádoucích účinků pramenících z jejich kolísání.

Mýty a tvrzení o hormonální antikoncepci očima gynekoložky MUDr. Dagmar Makalové
1. Mladé dívky by neměly brát antikoncepci
Hormonální antikoncepci lze bez problémů předepsat dívkám, které menstruují minimálně dva roky. Dřívější užívání by ale nemělo mít žádné škodlivé dopady a záleží na individuálních faktorech.
2. Po hormonální antikoncepci se tloustne
Nejčastěji si na přibývání na váze stěžují mladé dívky a příčinu hledají v antikoncepčních pilulkách. Tloustnutí ale patří k vyvíjení postavy, které může trvat až do 19 let. Užívání hormonální antikoncepce může způsobovat zadržování vody v těle, tomuto jevu však brání hormon drospirenon, obsažený např.v pilulkách s režimem 24/4. Další příčnou mohou být nálady "rozjedenosti", které dívky nedokáží vlastní vůli utlumit.
3. Uživatelky antikoncepce podstupují menší riziko rakoviny
Užívání antikoncepce snižuje riziko rakoviny děložní sliznice a vaječníků. Nesnižuje riziko rakoviny děložního čípku a prsu.
4. Pro tělo je škodlivé, pokud ženy nedělají v užívání pilulek pauzy, aby mohla proběhnout menstruace
Ženy mohou provozovat tzv. dlouhé cykly bez obav. Jen u mladých dívek, které plánují mít děti, je dobré maximálně po třech měsících prášky vysadit, aby vaječníky obnovily cyklus.
5. Antikoncepční náplasti jsou stejně spolehlivé jako pilulky
Ano, jsou stejně spolehlivé, ale nesmí se odlepit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám