Hlavní obsah

Radim Uzel: Křivé obvinění ze sexuálního zneužívání udělá ze života peklo

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsem člověk pomstychtivý, ale bohorovní a neodvolatelní soudci by nad sebou měli mít instituci, která by je trestala za chyby, jimiž někoho poškodí.

Foto: Profimedia.cz

Případy znásilnění a sexuálního zneužívání by soudci měli vážit na opravdu jemných lékárenských vahách.

Článek

Bude to pomalu dva roky, co jsem psal o případu téměř osmdesátiletého důchodce, dříve pilota tryskových letadel. Třináctileté žákyně ho obvinily z trestného činu sexuálního zneužívání. Ten dobrý muž umí slušně anglicky a je duševně čilý. Z ryzí obětavosti se uvolil uspořádat ve škole jazykový kurz pro děti. Jelikož za jeho mladých let bývalo ve škole zvykem žáky nejenom pochválit, ale třeba i pohladit, dopustil se několika takových dotyků kolem ramen.

Takzvané zneužívání smrdělo křivým obviněním už na dálku. Shodli se na tom všichni soudní znalci. Pokud by se takovéto jednání objevilo v životě jakéhokoliv muže poprvé v 78 letech, nejednalo by se o sexuální puzení, ale o příznak stařecké demence. Tu samozřejmě opakované vyšetření zcela vyloučilo.

Na omluvu křivě vypovídajících pubertálních dívek můžeme uvést snad jen jednu skutečnost. V dnešní škole je tělesný trest, ale i pohlazení žáka, opravdu činem kuriózním. Osmdesátiletý pilot mluvící plynně anglicky se tam stal zjevem téměř pohádkovým. Jaká to musela být slast a pokušení dostat děda Vševěda za mříže.

Chyby soudců nikdo netrestá

Soud vynesl podmíněný trest odnětí svobody. Nechápal jsem ho, a pobouřil mě. O případu jsem napsal. Co můžeme odpustit puprávě berťačkám, není možné odpustit soudkyni. Ale ani učitelkám, které se dotyčného nezastaly. A už vůbec ne státní zástupkyni. Ta mne navíc žalovala, že jsem si dovolil o této kauze napsat. Potrestání jsem ušel jen proto, že jsem neuvedl, o který soud šlo a jak se odsouzený jmenoval.

Rozsudkem pak soud plivnul do tváře všem zúčastněným soudním znalcům a poškodil nevinného člověka. Nepřeháním. Po všech odvoláních má nyní v ruce konečné soudní rozhodnutí. Nespáchal nejen trestný čin, ale dokonce ani přestupek. Dozvěděl jsem se to dnes. Přitom jeho vyšetřování a šikanování trvalo dva a půl roku. Co ho to stálo času, nervů, bezesných nocí, doporučených dopisů a tak dál!

Nejsem člověk pomstychtivý, ale bohorovní a neodvolatelní soudci by nad sebou měli mít instituci, která by je trestala za chyby, jimiž někoho poškodí. Že nejde o případ ojedinělý, svědčí například nedávná kauza bývalého ministra.

Mladá soudkyně ho odsoudila k několikaletému nepodmíněnému trestu za údajné zneužívání pravomoci v obchodním styku. Nakonec se ukázalo, že šlo o justiční omyl. Myslíte, že někdo pohrozil té soudkyni alespoň prstem?

Obezřetnost nade vše

Případy znásilnění a sexuálního zneužívání by soudci měli vážit na opravdu jemných lékárenských vahách. Společenská nebezpečnost takového jednání je nezpochybnitelná. Ale často se s nimi svezou i případy, kdy jde o účelové obvinění a vyřizování osobních účtů. Někdy může jít i jen o to, že někdo chce být zajímavý.

Nakonec musím smeknout před věřící ženou. Od své dcery se dozvěděla pravdu a u odvolacího soudu křivé nařčení spolužaček odhalila. Takže na spravedlnost nakonec dohlédlo pověstné Boží oko.

Ne vždy se to podaří. Tím spíš bychom asi neměli zlehčovat a ironizovat osobnosti, jako je například bývalý prezident Havel. Někteří lidé ho potupně nazývali: pravdoláskařem. Nebo snad chceme, aby u nás raději vítězila lež a nenávist?

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám