"Podařilo se nám dát dohromady ty nejriskantnější faktory, které vedou k rakovině žaludku a jícnu. Věřím, že tak mnoha lidem pomůžeme tomuto onemocnění předejít," uvedl doktor Lawrence S. Engel z newyorského Sloan-Ketteringova centra pro výzkum rakoviny.

Výzkumu se v letech 1993 - 1995 v Connecticutu, New Jersey a Washingtonu zúčastnilo 1143 pacientů postižených rakovinou jícnu či žaludku a 695 zdravých lidí.

Smrtící kouření

"V případě rakoviny hltanu je nejriskantnějším faktorem nadváha. Ta vede ke vzniku rakoviny v jednačtyřiceti procentech. Na druhém místě je kouření, které se na rakovině podílí čtyřiceti procenty. Nejděsivější je pak kombinace obezity, kouření a snížené konzumace ovoce a zeleniny," konstatoval doktor Engel.

Alkohol je naopak nejrizikovějším faktorem při vzniku rakoviny jícnu. Ze všech karcinomů jícnu bylo dvaasedmdesát procent způsobeno pitím alkoholu. Kombinace pití a kouření stojí podle průzkumu za devadesáti procenty všech nádorových onemocnění jícnu. U karcinomu žaludku hrálo nejvýznamnější roli kouření, které způsobilo vznik pětačtyřiceti procent všech nádorů.

Pokud se ke kouření připojila také nadváha, pak touto kombinací rizikových faktorů vzniklo přes šestapadesát procent nádorů. Třetím nejčastějším negativním faktorem v rozvinutí rakoviny žaludku byla podle průzkumu konzumace uzených masných výrobků.