Hlavní obsah

Látky z kouření způsobují rakovinu, nikotin ne

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikotin sám o sobě nezpůsobuje rakovinu. Tu způsobuje kouř z hoření cigarety. Novinářům to řekla v pondělí doktorka Eva Králíková z poradny pro odvykání kouření při I. Lékařské fakultě UK.

Foto: Josef Zajíc

Přehrada na řece Ostravici.

Článek

"Tabákový kouř obsahuje čtyři až pět tisíc látek včetně 63 prokázaných kancerogenů a asi 40 dalších látek, které jsou z vyvolávání rakoviny podezřelé," řekla Králíková.

Reagovala tak na informace v tisku, které zveřejnily zprávu o tom, že nikotinové náplastě, které si dávají kuřáci pro to, aby odvykli kouření, mohou způsobit rakovinu. Zprávy se přitom odvolaly na lednové číslo jednoho renomovaného amerického časopisu.

"Kouření představuje pro lidské zdraví obrovské riziko, v ČR je příčinou pětiny úmrtí a zkracuje život zhruba o 10 let," uvedla Králíková. Dodala, že v tomto století cigarety na světě zabíjí přibližně jednu miliardu lidí.

Podle docentky Marie Balíkové z Národní referenční laboratoře pro toxikologii "rakovinu u kuřáků způsobují desítky jiných látek než nikotin, desítky skutečných rakovinových zdrojů," uvedla Balíková.

Cigarety jsou biologické zbraně

Obě lékařky se shodly v tom, že cigarety jsou v podstatě biologické zbraně, kterých se každoročně vyšle mezi lidi více než pět trilionů a způsobují mezi lidmi kuřáckou pandemii, tedy infekci obrovského rozsahu.

Podle nich v ČR už nejsou výjimkou šestiletí kuřáci a 90 procent všech kuřáků začíná kouřit před osmnáctým rokem věku.

V roce 1999 podle hrubého odhadu se na léčení kuřáků a na léčbu nemocí, které vyvolávají, v ČR vydalo zhruba 23 miliard korun. "Šlo o hospitalizaci nemocných na nemoce, které cigaretový kouř způsobuje a zde nejde jen o rakovinu, ale i o nemoce srdce a cév," řekla Králíková. Dodala, že lidskému organismu se vyplatí v každém věku přestat s kouřením.

Reklama

Související témata:

Související články

Müsli tyčinka je lepší než čokoláda

Fitness trenér Petr Vanický radí: Jen velmi malá část populace (většinou muži) nemá ráda sladkosti, cukrovinky a moučníky, zkrátka vše, co obsahuje cukr....

Zeleninové šťávy prospívají zdraví

Toužíte po srovnání metabolismu, redukci váhy, zlepšení pleti, vlasů a nehtů ? Chcete se zbavit alergií, zácpy, cukrovky, artritidy, žlučových kamenů, akné...

Výběr článků

Načítám