Hlavní obsah

Početí miminka pomocí umělého oplodnění je nejúspěšnější v létě

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci zkoumající léčbu neplodnosti během ročního období zjistili, že ženy, které podstoupí umělé oplodnění v létě, mají vyšší šanci na otěhotnění. Možným vysvětlením jsou stejné biologické procesy jako u savců, kteří rodí mláďata na jaře.

Článek

Podle lékařů existuje souvislost mezi plodností a hormonem melatoninem, který se uvolňuje z epifýzy a v těle se podílí hlavně na řízení cyklu spánku a bdění. Určitou roli ale hraje také v regulaci rozmnožování. Především brzdí tvorbu pohlavních hormonů a dozrávání vajíček.

"S prodlužováním dne během léta vzniká melatonin krátkou dobu a jeho účinnost je menší. Přestává tak mít tlumivý vliv na pohlavní systém, a tím v létě zvyšuje plodnost," vysvětlují specialisté na serveru Ženská-neplodnost.cz. Tento mechanismus je velmi dobře prozkoumán u zvířat, kdy právě v období říje klesá produkce melatoninu.

Do výzkumu, který měl zjistit jestli je umělé oplodnění úspěšnější v zimě nebo v létě, se zapojilo celkem 2700 žen. Bylo prokázáno, že oplodnění pomocí IVF během letních měsíců /květen až září/ mělo asi 20 % úspěšnost, přičemž v zimě pouze 15 %. Navíc v létě ženy nepotřebovaly ke stimulaci vaječníků tak vysoké dávky hormonálních přípravků jako v zimě.

Přestože je šance na otěhotnění pomocí IVF v létě vyšší, není nutné, aby ženy umělé oplodnění podstupovaly výhradně v létě. Přeci jen samotné oplodnění ovlivňuje velká spousta dalších faktorů.

Reklama

Související články

Kvalitu spermatu zvyšuje každodenní sex

Pokud mají muži problémy s kvalitou svého spermatu, měli by dle australských vědců mít sex denně. Jedině tak se zvýší šance na otěhotnění jejich partnerky....

Výběr článků

Načítám