Hlavní obsah

Početí miminka pomocí umělého oplodnění je nejúspěšnější v létě

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci zkoumající léčbu neplodnosti během ročního období zjistili, že ženy, které podstoupí umělé oplodnění v létě, mají vyšší šanci na otěhotnění. Možným vysvětlením jsou stejné biologické procesy jako u savců, kteří rodí mláďata na jaře.

Článek

Podle lékařů existuje souvislost mezi plodností a hormonem melatoninem, který se uvolňuje z epifýzy a v těle se podílí hlavně na řízení cyklu spánku a bdění. Určitou roli ale hraje také v regulaci rozmnožování. Především brzdí tvorbu pohlavních hormonů a dozrávání vajíček.

"S prodlužováním dne během léta vzniká melatonin krátkou dobu a jeho účinnost je menší. Přestává tak mít tlumivý vliv na pohlavní systém, a tím v létě zvyšuje plodnost," vysvětlují specialisté na serveru Ženská-neplodnost.cz. Tento mechanismus je velmi dobře prozkoumán u zvířat, kdy právě v období říje klesá produkce melatoninu.

Do výzkumu, který měl zjistit jestli je umělé oplodnění úspěšnější v zimě nebo v létě, se zapojilo celkem 2700 žen. Bylo prokázáno, že oplodnění pomocí IVF během letních měsíců /květen až září/ mělo asi 20 % úspěšnost, přičemž v zimě pouze 15 %. Navíc v létě ženy nepotřebovaly ke stimulaci vaječníků tak vysoké dávky hormonálních přípravků jako v zimě.

Přestože je šance na otěhotnění pomocí IVF v létě vyšší, není nutné, aby ženy umělé oplodnění podstupovaly výhradně v létě. Přeci jen samotné oplodnění ovlivňuje velká spousta dalších faktorů.

Reklama

Související články

Kvalitu spermatu zvyšuje každodenní sex

Pokud mají muži problémy s kvalitou svého spermatu, měli by dle australských vědců mít sex denně. Jedině tak se zvýší šance na otěhotnění jejich partnerky....

Plodnost mužů hrozivě klesá

Pro většinu mužů bude stále obtížnější přivést ženu do jiného stavu. Není daleko doba, kdy se to pro ně stane spíš událostí než samozřejmostí. Jejich plodnost...

Výběr článků

Načítám