Hlavní obsah

Přátelství na pracovišti zvyšuje efektivitu práce

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Jsou vaši spolupracovníci přátelé nebo jen šedí panáci, s nimiž zřídka prohodíte dvě slova? Ať už odpovíte jakkoliv, sociální psychologové z Michiganu došli k jednoznačnému závěru, že přátelství na pracovišti zvyšuje významně efektivitu práce. Dosud se mínilo, že přátelství rozptyluje, a lepších výsledků dosahují zaměstnanci, kteří se mezi sebou neznají.

Článek

"Neplatí tvrzení, že city mají zaměstnanci nechat před prahem domu, protože na pracoviště nepatří. Jsme přesvědčeni, že chladné vztahy na pracovišti příliš efektivitu nezvyšují. Naopak přátelská atmosféra je s určitostí mnohem přínosnější. Přátelé totiž dokáží vnímat nepřímé narážky a přitom své výroky a činy vzájemně vnímají s větší důvěryhodností. Neosobní styl činí z pracujících slepé lidi, kteří jsou necitliví a nejsou schopni akceptovat odlišnosti svých kolegů. Nonverbální komunikace je pro ně tabu," vysvětlil michiganský sociolog Jeffrey Sanchez-Burks.

Výzkum probíhal u více než pěti set firem po celém světě. Jeffrey Sanchez-Burks uvedl, že se do projektu zapojily partnerské univerzity po celém světě, mimo jiné i z Číny. Přitom odborníci zjistili, že zvláště protestantský styl života, jaký známe ze Spojených států, považuje city na pracovišti za škodlivé. Většina malých i velkých firem tady razí politiku naprosté cituprázdné a chladné pracovní morálky.

"Příklad bychom si mohli brát z Jižní Koreje, Japonska, Indie nebo Latinské Ameriky. Tady jsou přátelské vztahy na pracovišti naprostou samozřejmostí. A právě v těchto zemích je produktivita práce mnohem vyšší než ve Státech. U nás lidé nejprve pracují a pak se stávají přáteli. V těch zemích se lidé nejprve spřátelí a pak pracují. Nutno dodat, že je to velmi účinný systém," uzavřel Jeffrey Sanchez-Burks.

Anketa

Jaké vztahy panují na vašem pracovišti?
přátelíme se
52,4 %
nebavíme se
7,9 %
nepřátelské
9,5 %
tak napůl
30,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 126 čtenářů.

Reklama

Související články

Masáž na pracovišti zlepší kondici

Masáže patří mezi nejstarší léčebné procedury a jejich obliba stále stoupá. Můžeme si vybrat mezi klasickou, sportovní nebo čínskou, shiatsu, reflexní...

Většina Britů prožila románek na pracovišti

Tři čtvrtiny Britů měli v práci milostný poměr. 71% dospělé populace ve Velké Británii podle průzkumu společnosti AOL přiznalo, že prožilo románek s kolegou...

Výběr článků

Načítám