Hlavní obsah

Jak si zbytečně nekazit dovolenou

Novinky, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapivě hodně lidí se dopouští chyb, kterými si kazí zahraniční dovolenou. Místo aby si na ní odpočinuli, vracejí se utahaní a někteří dokonce se zbytečnými zdravotními potížemi. Tak to aspoň vypadá z pohledu odborníků na cestovní medicínu.

Článek

Že nejde o jev zanedbatelný, o tom ledacos napovídají závěry amerického Gallupova ústavu pro výzkum veřejného mínění. Podle jeho loňského šetření se 54 procent Američanů vrací z dovolené unavených a z toho 19 procent velmi unavených až vyčerpaných.

Když se podíváte na příčiny, zjistíte, že se Američané dopouštějí podobných omylů jako Češi. Typická bývá hektická a špatně zorganizovaná příprava i odjezd na dovolenou, nepohodlné ubytování a potíže se spánkem. Ale také problematická životospráva, častější flámování a přeceňování sil. Podobně jako nedostatečné pití tekutin, potíže s průjmy nebo trable vyvolané příliš dlouhým pobytem na intenzívním slunci.

Falešný infarkt

Do poslední chvíle majitel malého truhlářství šturmoval v práci. Pozdě večer naložil věci a rodinu do svého velkého kombíka. Celou noc jel přes Rakousko do Chorvatska. Tak rychle, jak to jen šlo, s minimem přestávek. Za deset hodin dorazil k moři. Protože byl zpocený, šel se vykoupat. Dlouho však ve vodě nevydržel. Moře bylo chladné.

Během pár hodin začalo muže píchat u srdce. Nakonec skončil v nemocnici. Vyšetření sice ukázalo, že srdeční sval je v pořádku, ale muže přesto píchalo za hrudní kostí a u srdce. Čtrnáctidenní dovolenou u moře v podstatě proležel v apartmá. K velkému zklamání rodiny, známých i sebe sama.

Když přijel vyděšený domů, zjistili lékaři, že má zablokovanou hrudní páteř. To snadno dokáže vyvolat potíže, které připomínají infarkt, i když má postižený zdravé srdce. U majitele truhlářství byly potíže důsledkem návalu práce a zátěže. Bezprostředně je zavinila dlouhá jízda bez přestávek a prudké ochlazení přehřátého těla v moři. Způsobily stažení svalů a blokádu páteře.

Obvykle vyvolají "housera" nebo jiné intenzivní bolesti zad. Ty nám sice mohou zkazit dovolenou, ale obvykle nás nevylekají tak, jako domnělý infarkt.

Kandidáti na malér

Jakkoliv tento příběh vypadá kuriózně, je typický chybami, kterých se majitel truhlárny dopustil: přepínání a nával práce před dovolenou, nedostatek spánku před cestou, jízda bez odpočinku, prudké ochlazení zpoceného těla ve studeném moři atd.

"Pokud si lidé lehnou bez aklimatizace rovnou na rozpálenou pláž nebo skočí ještě rozehřátí z auta, případně z autobusu do moře, měli by mít uzavřené to nejlepší možné zdravotní pojištění," říká MUDr. Libuše Nesvadbová, CSc., z pražského oddělení cestovní medicíny kliniky pracovního lékařství v nemocnici na Vinohradech. "Jsou kandidáty na infarkt, srdeční nevolnost, případně další zdravotní potíže. Zvlášť pokud trpí vysokým tlakem nebo některou z chorob krevního oběhu."

Riziková cesta s chronickou nemocí

Jak velké riziko pro zdraví představuje cesta k moři nebo do exotické země, o tom by se měli poradit se svým s lékařem všichni lidé s chronickými nemocemi (cukrovkou, astmatem, alergiemi, dýchacími chorobami, bolavými zády atd.).

Lidé s postiženým systémem krevního oběhu však bývají nejohroženější. Cesta k moři se pro ně snadno může stát jejich cestou poslední. Jejich srdce nebo cévy nevydrží námahu, kterou představuje dlouhé cestování, změny klimatu i počasí, nedostatek tekutin a zejména velká vedra. Riziková je pro ně také zvýšená tvorba krevních sraženin, kterou vyvolává horké počasí a dlouhé sezení v autě, v autobuse nebo v letadle.

Vedle rad lékařů je užitečné poslouchat doporučení cestovních kanceláří v ČR. Nebo delegátů v místě pobytu. V případě zájezdů do exotických zemí je nutné navštívit pražské oddělení cestovní medicíny kliniky pracovního lékařství Vinohradské nemocnice nebo Centrum cestovní medicíny v Praze (kvůli očkování, informacích o zdravotních rizicích, nejčastějších potížích apod.).

Konflikty a hádky

Hádky mezi manželi spolehlivě zlikvidují jakýkoliv oddech a pohodu. Podle doktorky Nesvadbové bychom proto měli při plánování dovolené u moře uvažovat i o tom, jestli omezený prostor pronajatého pokoje nebo apartmá nevyvolá zbytečné střety. Z nejrůznějších důvodů: jeden z manželů chrápe nebo chodí v noci čurat, má jiný rytmus života (je skřivánek nebo sova), bývá z domova zvyklý na svůj pokoj, tedy i soukromí atd. Nejproblematičtější ale podle ní může být to, když si partneři přivezou na dovolenou problémy, které mezi sebou mají a které si nevyříkali.

Svá úskalí mívá také společná dovolená manželů s rodiči, kteří nabízejí hlídání dětí. Jenže na spoustu věcí mohou mít jiný názor a je oheň na střeše. Snadno se pak ukáže, že hlídání dětí za to nestálo.

Měli bychom vědět i to, že agresivitu a konfliktnost zvyšuje už samotný stísněný prostor. Lze to doložit na výzkumech s laboratorními zvířaty, stejně jako na lidech.

Když neumějí vypnout

Přibývá také lidí, kteří na dovolené nedokáží odpočívat. Nedovedou vypnout a odpoutat se od problémů v práci. Přitom vůbec nemusí jít o workoholiky. Ale jen o ty, kteří tam nechali nějaký nevyřešený problém. Nebo o lidi, již si nejsou jistí svým postavením. Případně o ty, kteří si nedovedou představit, že by to v zaměstnání mohlo fungovat bez nich. "Podle svého založení pak zvyšují dávky léků třeba na vysoký tlak nebo zbytečně křičí na děti, případně se hádají s partnerem kvůli malichernostem," říká doktorka Nesvadbová.

Svéráznou kapitolou jsou autoritativní typy stále prosazující svou, jinak není klid. Psychologové navrhují takového člověka zaměstnat. Výhodnými nákupy, organizováním turnaje v čemkoliv, reprezentováním rodiny v jeho oblíbeném sportu, zjišťováním, která restaurace je příjemná atd. Pak je samozřejmě nutné mohutně je ocenit a pochválit. Jinak hrozí, že svou věčnou potřebou něco nebo někoho organizovat rodině dovolenou znechutí.

"Jednoduchá nebývá dovolená u moře ani pro spoustu řidičů dálkové dopravy nebo pro lidi jiných povolání, kteří často nebývají doma," upozorňuje doktorka Nesvadbová. "Najednou musí být s partnerem 24 hodin denně, což jim někdy dělá velké potíže. Také pro lidi, kteří mají rozdílné představy o odpočinku, je výhodnější, když část dovolené prožijí každý zvlášť, třeba s kamarády. A spolu stráví kus dovolené třeba na chatě nebo v zařízení, kde si každý může aspoň trochu užít to své."

Reklama

Související témata:

Související články

Sex působí bolest hlavy

"Nezlob se, bolí mě hlava," je snad nejotřepanější výmluvou všech těch, kteří se chtějí vyhnout pohlavnímu styku. Méně známým faktem ale asi je, že bolení...

Linka radí onkologicky nemocným

Nesnesitelná únava až vyčerpanost je nejčastějším průvodním jevem nádorového onemocnění. Na rozdíl od zdravých lidí se u těchto pacientů objevuje bez předchozí...

Výběr článků

Načítám