Hlavní obsah

Linka radí onkologicky nemocným

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nesnesitelná únava až vyčerpanost je nejčastějším průvodním jevem nádorového onemocnění. Na rozdíl od zdravých lidí se u těchto pacientů objevuje bez předchozí námahy. Nemocní nemají dostatek energie pro vykonávání běžných i málo náročných činností, jsou apatičtí.

Foto: Karel Kavička
Článek

Únava a vyčerpanost je zcela ovládá a omezuje je psychicky i fyzicky. Takto je postiženo až 75 % onkologických pacientů. Bohužel většina z nich se se svým stavem smiřuje a ani o něm nehovoří s ošetřujícím lékařem.

Na telefonním čísle 224 213 012 jsou každé úterý a středu od 16.00 do 18.00 hodin připraveni lékaři onkologové. Vyslechnou volající, vyptají se na jejich zdravotní stav a současný způsob léčby. Kromě konkrétní rady, jak při řešení vyčerpávající únavy postupovat, jaké jsou možnosti léčby a jakým způsobem o únavě hovořit s ošetřujícím lékařem. Nabízejí i možnost zaslání brožury, která poskytne pacientům důležité informace a praktické rady.

Onkologickým pacientům mohou pomoci i webové stránky (www.anemie.cz) se základními informacemi o chronické únavě a anémii. Obsahují i řadu velmi užitečných rad týkajících se životního stylu při onkologickém onemocnění, např. jak šetřit energií, jak se stravovat apod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám