Hlavní obsah

Americký sen o vaření

Novinky, Jitka Zavadilová

Spojené státy americké lákají turisty z mnoha důvodů, ovšem v první desítce se určitě nevyskytuje tamní kuchyně. A to je škoda. Ona totiž zdaleka nemusí být jen nezdravá, tučná a na pohled nepřitažlivá. Její obrovskou výhodou, stejně jako ostatně celé země, je rozmanitost a ochota inspirovat se vlivy jiných kultur.

Článek

Dějiny USA nemohou ve své bohatosti ani zdaleka soupeřit s Evropou, ovšem v případě kulinářského umění už by se o tomto tvrzení dalo diskutovat. Evropané, kteří na severoamerickém kontinentu našli v 17. století nový domov, s sebou totiž přivezli nejen chuť objevovat nepoznané, ale i uchovat tradice své někdejší domoviny. A to se dodnes skvěle odráží v severoamerické kuchyni: jídelní zvyky původních obyvatel a nově příchozích se postupně propojily a daly vzniknout obdivuhodné směsi chutí a vůní, v níž si každý najde to své. Americká kuchyně dnes zastřešuje vlivy indiánské, africké a evropské. Trochu nováčky jsou chutě asijského původu – zejména z Číny, Japonska a Indie; ty se ale stihly velmi rychle etablovat a najít své obdivovatele, kteří si bez sushi život jednoduše již nedokáží představit.

A nezapomeňme, že nebýt tohoto kontinentu neznali bychom dodnes brambory, rajčata nebo kukuřici. Pro velkou část amerických Indiánů žijících na jihu představovala právě kukuřice základní součást potravy. Ovšem neomezovali se pouze na ni: v jejich kuchyni své místo měla i divoká cibule, fazole a dýně. Kmeny, které žily na severu a severovýchodě, zase vynikaly v přípravě lososa, který vévodí menu tamních restaurací dodnes. Z míst na západ od řeky Mississippi zase pochází tradice sušeného masa, divoké rýže a sběru lesních plodů. Řada „typických“ amerických jídel vznikla díky původním obyvatelům země. Nebýt jich, nepochutnali bychom si na amerických, neboli pečených, bramborech, polévce z mušlí nebo kukuřičném chlebu. A co teprve grilované maso! I barbecue, které řadíme po bok amerických tradic, je totiž indiánského původu.

Ze Spojených států byste neměli odjíždět bez ochutnání typické americké snídaně. Ovšem připravte se na to, že bude velká a víc než vydatná. Neobejde se bez vajec, toastů, a někdy křupavé slaniny. V nabídce snídaňových bufetů však najdete i sladké varianty: v tomto případě vedou lívance nebo wafle. A k tomu všemu hodně kávy. Zajímá-li vás jedno místo, na které nedají dopustit ani místní, ani obyvatelé jiných amerických států, pak v případě návštěvy Washingtonu D.C. zavítejte do restaurace Ben’s Chilli Bowl. Na stejném místě už funguje padesát let a oblibu si získala nejen v nejbližším okolí. Toto místo je zajímavé i proto, že sehrálo svou roli v dlouhé historii hledání místa Afroameričanů ve společnosti.

Americká kuchyně je nejpřitažlivější asi v tom, že dokáže nabídnout všechny chutě, které si dokážete představit – a to jak z pohledu tradičních ingrediencí, tak i mezinárodních vlivů. Svůj domov v ní našly aspekty kulinářských tradic z celého světa: italské, mexické, japonské nebo francouzské, a přitom si zachovala originalitu a jednoduchost.

Půvab vaření na severoamerickém kontinentu spočívá také v tom, že v obchodech najdete všechny ingredience, které si dokážete představit. Vybrané obchody je nabízejí i v oblíbené bio a organické kvalitě; v tom případě si ovšem připlatíte. Bohatě zásobené jsou také prodejny potřeb, které k vaření potřebujete. A co teprve kuchařky! Těch najdete v knihkupectvích celé regály… Podobně jako v Evropě, i zde jsou vyhlášení kuchaři považovaní za celebrity – jmenujme třeba Alice Waters, která řídí kalifornskou restaurace Chez Panisse a vydala již několik kuchařských knih, Bobbyho Flaye, hvězdu televizních pořadů k vaření, nebo Charlieho Trottera, jehož restaurace najdete nejen v Chicagu, ale i Mexiku.

Související témata:

Výběr článků

Načítám