Hlavní obsah

Whoopi Goldbergová: Před vstupem do letadla se neobejdu bez jointa

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, jak moc se bojí letadla, mluví jedna z nejlepších amerických komiček, pětapadesátiletá Whoopi Goldbergová, už řadu let. Na stará kolena ale létat bude muset. Bič si na sebe ušila sama.

Článek

„Po úspěchu filmového muzikálu Sestra v akci, který se datuje od začátku devadesátých let, došlo opět na jeho realizaci i na divadle a já jsem producentkou. Původně jsme měli hrát jen na Broadwayi. Po dubnové premiéře však o Sestru v akci projevily znovu zájem i evropské divadelní scény ve Vídni, Hamburku a v Londýně, takže cestovat budu muset. Autobusem tam ale bohužel nedojedu,“ svěřuje se Whoopi, která celá desetiletí jezdila z New Yorku do Los Angeles soukromým autobusem. Se dvěma řidiči byla schopna urazit vzdálenost pět tisíc kilometrů ze západního na východní pobřeží Ameriky za dvaačtyřicet hodin.

Pro strach z létání má vysvětlení: „Bylo to někdy v polovině devadesátých let, kdy jsem byla svědkem letecké nehody. Stála jsem na balkóně svého bytu v San Diegu, když došlo ke srážce dopravního letadla s cesnou. Byla to šílená podívaná, zahynulo při ní 144 osob. Nejvíce mě ale děsilo to, že uvnitř byli lidé, kteří věděli, že to nejspíš nepřežijí. Mám totiž ohromnou představivost a dovedla jsem si tu situaci živě vybavit. Ten moment ze své paměti nikdy nevymažu. V té chvíli jsem se zapřísáhla, že do letadla nesednu.

Trochu mi během dvoutýdenního školení strach zmírnili pracovníci letecké společnosti Virginia Atlantic, která má na to vycvičené specialisty. Jeden let jsem přežila už vloni, a tak doufám, že cesty přes oceán a zpět nějak vydržím,“ říká Whoopi. Po chvíli ale dodává: „Před vstupem na palubu se ovšem neobejdu bez jointa a aspoň se lehce zhulím, když se nemůžu opít, protože alkohol nepiju.“

Foto: Profimedia.cz

V muzikálové komedii Sestra v akci 2

Když si šla v roce 1990 v životě poprvé a taky zatím naposledy pro Oscara, uchýlila se ke stejnému triku. „Měla jsem z toho také takový strach, že jsem vykouřila cigaretu marihuany. Nějak mě to ale vzalo víc než normálně a šla jsem jako po vodě. Kdybych to na sebe tehdy neprozradila, nikdo by to možná nepoznal, ale moc to nominovaným nedoporučuji. V letadle mi to ale jistě bude jedno,“ směje se nakažlivě.

Není to však jen létání, které Whoopi v životě vadí. Nedávno prozradila, že také nesnáší jídla podivné konzistence, u kterých neví, co se v nich skrývá. „Vezměte si například smetanovou kukuřici. Co to je? Z čeho asi dělají tu šťávu či omáčku? Mohou do toho dát cokoli. Já mám prostě ráda jídlo, do kterého vidím, řekla bych tedy nahaté,“ dodává vtipně.

Whoopi má za sebou bohatý herecký život, objevila se ve 150 filmech a získala mnoho cen – kromě Oscara hudební Grammy, divadelní Tony i televizní Emmy a v devadesátých letech byla nejlépe placenou herečkou v Hollywoodu.

Nenudila se ani v soukromí. Stačila se třikrát vdát a taky rozvést. Jedinou, dnes už sedmatřicetiletou dceru Alexandru, měla v osmnácti letech v prvním manželství s Alvinem Martinem. Babičkou se stala hodně brzy, v den jejích čtyřiatřicátých narozenin šestnáctiletá Alexandra porodila první dceru Amarah. Ji, i další vnučku Jerzey a vnuka Masona Whoopi miluje.

Foto: Profimedia.cz

Whoopi Goldbergová

Kromě hraní, režírování a psaní úspěšných knížek pro děti, si cení úspěchu v moderování populární show pro ženy The View (Pohled), kterou uvádí od roku 2007. V Americe ji sleduje tři a půl miliónu diváků. Právě díky ní je vtipná a pohotová Whoopi často označována za ještě lepší moderátorku, než je slavná Oprah Winfreyová.

Víte, že…

Její první filmová role byla ve Spielbergově velkofilmu Purpurová barva (1985). Dostala za ni nominaci na Oscara, druhou proměnila o pět let později za romantickou komedii Duch.

V roce 2010 se připojila ke kampani anglické zpěvačky Cyndi Lauper na podporu gayů, lesbiček, bisexuálů a transvestitů.

Ve svých mnoha vystoupeních nabádá rodiče, aby se sami stali vzory pro své děti místo toho, aby je nechali vzhlížet k celebritám.

Typické jsou pro ni dredy, brýle s drátovými obroučkami a absence obočí.

Je dyslektička.

Reklama

Související témata:

Související články

Woody Allen natočí další film v Římě

Americký režisér Woody Allen natočí svůj následující film už letos v létě v Římě. Natáčet začne v červenci. Koncem března si ale přijede do Říma zahrát se svým...

Anthony Hopkins v hororu Obřad vymítá ďábla

Filmů o vymítání ďábla zná kinematografie značné množství s převažujícími béčkovými horory. Novinku švédského režiséra Mikaela Hafströma Obřad (do Hollywoodu...

Život krásné Liz ovládali muži a film

Ve středu zemřela americká herečka Liz Taylorová. Za svůj život natočila mnoho slavných filmů. Byla několikrát vdaná, za podnikatele, herce a stavebního...

Výběr článků

Načítám