Hlavní obsah

Vynikající pokrmy ze zelí

Řeklo by se obyčejné zelí. Přesto se z něj dají připravit vynikající pokrmy. Čtyři z nich vám dnes nabídne skutečný mistr ve svém oboru, executive chef restaurace hotelu Passage v Brně Petr Svoreň.

Foto: Petr Horník, Právo

Slaný štrúdl s kysaným zelím a uzeným masem

Článek

Slaný štrúdl s kysaným zelím a uzeným masem

INGREDIENCE

  • 1 balíček listového těsta
  • 250 g kysaného zelí (červené nebo bílé)
  • 1 vejce
  • 200 g uzeného masa
  • 2 cibule
  • 50 g sádla
  • na dochucení: kmín, sůl, pepř, cukr, vajíčko na pomazání

POSTUP:

  • Zelí propláchněte pod tekoucí vodou, nechte okapat a překrájejte.
  • Na rozehřátém sádle orestujte nakrájenou cibuli.
  • Přidejte na kostičky nakrájené uzené maso, po chvíli zelí.
  • Vše společně lehce poduste, dochuťte a dejte vychladnout.
  • Těsto rozválejte na pomoučené ploše, naplňte směsí a zaviňte.
  • Přendejte na plech s pečicím papírem.
  • Vidličkou lehce na pár místech štrúdl propíchněte.
  • Pak pomažte rozšlehaným vejcem, posypejte kmínem a dejte péct na 25 minut do trouby rozehřáté na 180 °C.

Konfitovaný bůček, kysané zelí zahuštěné bramborem

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE

  • 800 g vepřového bůčku
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 kg vepřového sádla
  • 1 cibule
  • 100 g uzeného špeku
  • kmín, sůl, pepř, cukr – vše dle chuti
  • 2 brambory do zelí + brambory k podávání

POSTUP:

  • Maso: Bůček nasolte, opepřete a vložte do rozehřátého sádla.
  • Použijte dostatečně hluboký pekáč nebo kastrol, maso musí být úplně ponořené.
  • Pak nádobu s bůčkem přikryjte pokličkou nebo alobalem a dejte péct do trouby rozehřáté na 90 °C na 2 hodiny.
  •  Maso je po konfitování krásně měkké a šťavnaté. Velký pozor dávejte při manipulaci s horkým sádlem. To můžete dál použít.
  • Zelí: Uzený špek nakrájený na kostičky roztavte v kastrolu, na něm orestujte dorůžova nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte propláchnuté a překrájené zelí, sůl, kmín a pepř.
  • Vše duste 15 minut, pak přidejte dva najemno nastrouhané brambory, promíchejte a ještě 15 minut provařte. Dochuťte cukrem.
  • Podávejte s vařenými bramborami.

Tip: Do konfitu přidejte ještě jeden kus bůčku. Ten po upečení ještě horký bohatě potřete česnekem, přisolte a obalte ve sladké paprice. Zabalte do potravinové fólie a nechte den dva uležet v ledničce. Podávejte studený, nakrájený na plátky s chlebem.

Rozlučte se se zimou! Recepty na tradiční pochoutky oslavující dobu hojnosti

Styl

Chléb zelňák

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE na 2 bochníky

  • 150 g kvásku (dá se koupit u pekaře, nebo dostanete od kamarádky)
  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml zelné šťávy z červeného zelí (pokud neseženete v obchodě, vylisujte doma v odšťavňovači)
  • 10 g soli
  • malá lžička kmínu

POSTUP:

  • Ze všech surovin vypracujte těsto (nejlépe v hnětači), to nechte vzejít.
  • Přendejte ho na vál a lehce navlhčenou rukou přeložte.
  • Přeložení opakujte přibližně po 30 minutách.
  • Toto překládání proveďte 4krát.
  • Pak těsto rozdělte na dva díly, utvořte bochánky a ty vložte do moukou vysypané ošatky.
  • Nechte je zakryté ještě 45 minut kynout, opatrně vyklopte na plech s pečicím papírem a vložte do velmi rozpálené trouby.
  • Pečte na 250 °C 15 minut.
  • Poté snižte teplotu na 180 °C a dopékejte 35 minut.

Těsto si můžete připravit i večer (včetně překládání), dát na noc do lednice a chléb péct ráno.

Tip: www.pecempecen.cz sdružuje nadšence domácího pečení chleba, kteří se s vámi podělí o kvásek. Najdete tu i kváskovou mapu.

Zelný salát s jablky a křenem

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE

  • 500 g červeného zelí
  • 2 jablka
  • 50 g křenu
  • 4 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • vinný ocet
  • sůl, pepř, cukr – vše dle chuti

POSTUP:

  • Zelí zbavte starých listů a košťálu a nakrájejte ho (nastrouhejte) na tenké nudličky.
  •  Jablka zbavená jádřinců a očištěný křen nastrouhejte najemno.
  • V dostatečně velké míse vše promíchejte, dochuťte, přilijte olej a rukama míchejte tak dlouho, až zelí pustí šťávu a vše se krásně propojí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám