Hlavní obsah

Tradiční české sklo zamíří do Jeruzaléma

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká centra v Izraeli představí v únoru unikátní výstavu českého skla s názvem Cross the Line. K vidění budou skleněné originály zapůjčené exkluzivně pro tuto akci od patnácti sklářských firem převážně z České, ale i Slovenské republiky. Výstava vznikla ve spolupráci s Muzeem skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Foto: archiv Českých center

Česká centra v Izraeli představí výstavu českého skla s názvem Cross the Line.

Článek

Kurátor Petr Nový z Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou připravil pro izraelskou prezentaci výběr solitérů a setů od třinácti českých sklářských firem. Specifičností přehlídky je zařazení dvou slovenských zástupců, kteří odkazují k nedávnému výročí vzniku i rozdělení Československa a společné sklářské tradici obou zemí.

Foto: archiv Českých center

Na realizaci výstavy se podílí Český dům Jeruzalém, České centrum Tel Aviv (hlavní organizátoři) ve spolupráci s Muzeem skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a sklářskými společnostmi.

„Výstava představuje patnáct pečlivě vybraných sklářských firem a značek, zavedených i nových. Prezentujeme vedle sebe jak tradiční, ale stále živé, nadčasové a komerčně úspěšné vzory, tak aktuální designovou tvorbu. Ve všech případech se jedná o exkluzivní ruční výrobky zdobené technikami brusu, malby, hutních postupů. Představujeme jedinečnou variabilitu dnešního českého a slovenského luxusního skla, jež ve světě nemá konkurenci – jde o skutečné umění bez hranic,“ říká kurátor Petr Nový.

Expozice přehledně ukazuje, jakým směrem se ubírají současné trendy českého ručního sklářství. V ukázkách nechybí inspirace tradičními vzory, unikátní moderní doplňky, designérské projekty.

Foto: archiv Českých center

V ukázkách nechybí inspirace tradičními vzory

Součástí výstavy je i jeden skutečný unikát, první výrobek nové značky Goldberg Glass, která tak v Izraeli zažije světovou premiéru.

Profesionální prodejci a dodavatelé skla obecně soudí, že právě Izraelci patří k nejaktivnějším zájemcům o silné české sklářské značky, mezi jež patří například firma Moser.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám