Hlavní obsah

Návrhářka Michaela Čapková bude reprezentovat ČR na prestižním festivalu Fashionclash

Novinky, Linda Humlová

Nizozemské město Maastricht se již podesáté stane centrem módy. Od 15. do 17. června se zde koná jubilejní ročník festivalu zaměřeného na módu a design Fashionclash 2018. Události se zúčastní každoročně více než 150 mladých designérů ze třiceti zemí. Českou republiku bude letos reprezentovat díky pomoci Českého centra Rotterdam mladá návrhářka Michaela Čapková. Nizozemské publikum hodlá oslovit kolekcí inspirovanou výročím založení republiky.

Foto: Bunka Academy, Tokio (3x)

Archiv Michaely Čapkové

Článek

Oslavy stého výročí vzniku republiky lze pojmout mnoha způsoby, například vytvořením originální oděvní kolekce inspirované historií. Právě tuto formu zvolila talentovaná designérka Michaela Čapková, aktuálně se ji chytá představit na nizozemském módním festivalu, se kterým už má své zkušenosti.

V loňském roce zde debutovala sólovou přehlídkou plastových pláštěnek, jejichž prezentace byla zařazena v Top 10 celého festivalu, což je v konkurenci matadorů z celého světa mimořádný úspěch. Zmínka o její kolekci byla dokonce v italské mutaci časopisu Vogue.

„Svou práci vnímám tak trochu jako výtvarný experiment, neboť s každou kolekcí hledám nové přístupy či pohledy. Mně osobně je blízká poloha vytváření čehosi nového. Výsledkem nemusí být finální ‚produkt‘, ale třeba i nový výtvarný přístup, proces nebo myšlenka jako základ pro další tvorbu nebo hledání,“ uvedla návrhářka Michaela Čapková.

Foto: Bunka Academy, Tokio

Archiv Michaely Čapkové

Letos autorka zvolila koncepci inspirovanou vznikem republiky. Výchozí ideou pro její dámskou kolekci je „proměna“. Oděv podává svědectví o vztahu člověka a historického artefaktu. Původně vznikl jako předmět sloužící potřebě, ale postupně se jeho funkce proměňuje - pozvedá do uměleckého díla.

Jako materiál pro sérii osmi modelů sestávající z patnácti kusů oděvu se Čapková rozhodla zvolit tradiční český kanafas. Z této látky se od 15. století šily peřiny, závěsy, utěrky či tradiční sukně „kanafasky“ (od slova konopí - cannabis / původní vlákno) a jiné součásti prostého lidového oděvu.

V oděvech Čapkové jsou také aplikovány krystaly „chatony“ společnosti Preciosa, poukazující na dlouhou tradici českého sklářského a bižuterního průmyslu.

O netradiční uvedení na festivalu Fashionclash se postará tanečnice Andrea Vykysalá-Benková, která svou performancí přiblíží koncept celé kolekce.

Foto: Bunka Academy, Tokio

Archiv Michaely Čapkové

Vůbec poprvé se na světové scéně v Maastrichtu představili mladí čeští návrháři za podpory Českého centra v roce 2014. Podle Hany Schenkové, vedoucí úřadu Českého centra v Rotterdamu, oceňují Nizozemci především rukodělnou kvalitu, originál a kreativitu.

„Spolupráce s Fashionclash je inspirující v tom, že dáváme prostor talentovaným a zručným českým módním návrhářům a designérům. Organizátoři o ně mají velký zájem. Díky účasti tvůrců z České republiky se v Nizozemsku postupně zvyšuje povědomí o české módě a designu. Své práce zde v minulosti s velkým úspěchem představily Hana Frišonsová, Petra Ptáčková, Jana Mikešová, Linda Zabílková, Sofya Samareva a Nastassia Aleinikava, dnes již zavedená jména v oblasti módy a designu,“ dodala Hana Schenková.

Reklama

Výběr článků

Načítám