Hlavní obsah

České šperky zazáří na festivalu designu a řemesel London Craft Week

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český design se v květnu chystá na další londýnskou premiéru. Tentokrát budou díla Evy Eisler, Nastassii Aleinikavy, studia Zorya, Markéty Kratochvílové a studentů ateliéru K.O.V. Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze reprezentovat české šperkařství na britském festivalu designu a řemesel London Craft Week. Výstavu organizuje České centrum Londýn jako součást oslav 100. výročí vzniku Československa.

Foto: Česká centra

Šperky z kolekce Markéty Kratochvílové

Článek

London Craft Week se opět vrací do britské metropole. Festival, který oslavuje výjimečnou britskou a mezinárodní kreativitu, letos přináší více než 200 zavedených značek stejně jako začínajících designérů, tvůrců, značek a galerií z celého světa.

Tak jako každý rok i letos je srdcem festivalu autenticita. Navíc se díky Českému centru Londýn poprvé představí i český design šperku, a to v rámci výstavy Purity and Decadence: Contemporary Czech Jewellery v prestižní soukromé Galerii S O v Londýně, která se zaměřuje na umělce tvořící na pomezí různých uměleckých disciplín – designu, umění a architektury.

Foto: Česká centra

Šperk z kolekce Markéty Kratochvílové

„Design současného českého šperku má dynamiku a půvab, které jsou pro britské prostředí přitažlivé. Myslím si, že je to i díky vynikající české tradici uměleckých řemesel v kombinaci s volnomyšlenkářským přístupem k objektu. Současní čeští výrobci šperků byli, až na pár výjimek, dosud britskému publiku neznámí. Právě to je jedním z důvodů, proč jsme nadšení ze spolupráce s Gallery S O a London Craft Week a možnosti jim představit výjimečné české tvůrce,“ říká Tereza Porybná, ředitelka Českého centra Londýn.

Organické náhrdelníky i futuristické brýle

Česká sestava se skládá z vybraných designérů, kteří patří k naprosté špičce ve svém oboru a jsou unikátní ve svém stylu a přístupu k objektu.

Dvě výstavní místnosti se během května zaplní ikonickými, čistě minimalistickými objekty Evy Eisler, provazy, krystaly a organickými šperky ze studia Zorya, futuristickými brýlemi i středověkými ilustracemi inspirovanými brožemi v podání Nastassii Aleinikavy a precizním stříbrem a dekadentními doplňky na pomezí šperku a oděvu od Markéty Kratochvílové.

Foto: Česká centra

Organické šperky ze studia Zorya

Zcela svébytnou část výstavy pak tvoří práce studentů ateliéru K.O.V., které v Londýně zastoupí Jakub Křelina, Alžběta Dvořáková, Eva Růžičková, Karla Olšáková a Kateřina Michálková.

Jednou z hlavních hvězd výstavy je i letošní držitelka ocenění Grand Designér roku a Designér šperku roku z udílení cen Czech Grand Design – již zmiňovaná Nastassia Aleinikava. Nastassia zaujala Gallery S O svou nápaditou kolekcí brýlí.

Foto: Česká centra

Sluneční brýle od Nastassii Aleinikavy

Reklama

Výběr článků

Načítám