Hlavní obsah

Šest důvodů, proč si dát pomeranč ještě dnes

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomeranč má většina lidí správně spojený s vysokým obsahem vitaminu C. Tato zdravá svačina v sobě ale ukrývá i mnoho dalších zdravotních benefitů. Proč pomeranče zařadit pravidelně do své stravy?

Foto: Profimedia.cz

Pomeranče jsou tělu prospěšné.

Článek

Jsou bohaté na vodu

Jeden středně velký pomeranč obsahuje zhruba půl šálku vody. Lidské tělo je vyrobeno z 60-70 % z vody, která je navíc důležitou součástí každého procesu, který v těle probíhá.

Podle Institute of Medicine by měly ženy starší devatenácti let vypít zhruba 2,7 litru vody denně a muži dokonce 3,7 litru. Jedná se přitom o celkový příjem vody, přičemž strava zajistí v průměru 20 % této hodnoty.

Konzumací pomerančů přispíváme k celkové hydrataci těla, která podporuje psychické i fyzické zdraví, zlepšuje krevní oběh, optimalizuje funkci orgánů a maximalizuje metabolismus.

Bohatý zdroj vitaminu C

Jak už bylo řečeno, pomeranče jsou rovněž významným zdrojem vitaminu C. Jeden pomeranč dokonce zajistí 80 % ideálního denního příjmu tohoto vitaminu, který významně podporuje imunitní funkce, zabraňuje zánětům, působí proti stárnutí, je nezbytný pro opravu DNA a produkci serotoninu a zvyšuje schopnost těla využívat tuk jako zdroj paliva, a to jak při cvičení, tak v klidovém režimu.

Sedm potravin, které by muži měli jíst, aby žili déle a byli zdravější

Zdraví

Nedostatek vitaminu C je navíc podle serveru Health spojován s usazováním tuku v oblasti pasu.

Obsahují klíčové živiny...

Pomeranče jsou ale bohaté i na jiné vitaminy a minerály. Příkladem je draslík a folát. Draslík podporuje srdeční funkce, svalové kontrakce a napomáhá udržovat svalovou hmotu v těle. Tento minerál také působí jako přírodní diuretikum, snižuje krevní tlak a brání zadržování tekutin.

Folát podporuje funkci mozku a nervový systém a dostatečné množství může pomoci chránit před depresemi a problémy s pamětí. Pomeranče jsou ale také zdrojem vápníku, hořčíku, vitaminu A a B.

... a také antioxidanty

Pomeranče jsou také bohatým zdrojem flavonoidních antioxidantů, které působí protizánětlivě a antivirově. Brání také proti oxidačnímu stresu, což je v zásadě nerovnováha mezi produkcí volných radikálů poškozujících buňky a schopností těla vyrovnat se s jejich škodlivými účinky. Antioxidanty v pomerančích mohou také pomocí chránit vaše duševní zdraví.

Pět stravovacích návyků, které oslabují imunitu

Zdraví

Studie zveřejněná v American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že vyšší příjem flavonoidů může být spojen s nižším rizikem deprese, zejména u starších žen.

Vyšší příjem flavonoidů je také spojen s prevencí růstu tělesné hmotnosti a snížením tělesného tuku.

Blahodárné slupky

Zdravé ochranné živiny se nenacházejí pouze v dužině pomerančů, ale také v jejich kůře. Výzkum ukazuje, že flavonoidy v citrusových slupkách mohou pomoci zabránit reprodukci, růstu a šíření rakovinných buněk, jakož i podpořit apoptózu, samodestruktivní sekvenci, kterou tělo používá k usmrcení nefunkčních buněk.

Jedna starší studie z University of Arizona dospěla k závěru, že konzumace jedné polévkové lžíce citrusové kůry týdně může snížit riziko rakoviny skvamocelulárního karcinomu o 30 %.

Ukázalo se také, že konkrétní sloučenina zvaná herperidin, přítomná v pomerančové kůře, chrání před neurodegenerativními chorobami, jako je Alzheimerova choroba.

Jsou plné vlákniny

Středně velký pomeranč obsahuje zhruba tři gramy vlákniny, což tvoří celkem 12 % z celkového denního příjmu. Vláknina podporuje trávicí funkce, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, zvyšuje pocit nasycení a může dokonce přispívat ke zdravému spánku.

Reklama

Související články

Potraviny, které zlepšují náladu

Karanténa a stres z koronavirové pandemie mají často za důsledek téměř nulový pohyb a špatnou životosprávu. Negativní pocity totiž máme tendenci utěšovat či...

Výběr článků

Načítám