Hlavní obsah

Rozlučte se s prázdninami ve velkém stylu

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba dovolených je u konce, a je tedy čas rozloučit se ve velkém stylu nejen s prázdninami, ale i s příjemným letním počasím. Využijte víkend k uspořádání zahradní či balkónové párty. Kromě dobrého jídla vyzkoušejte i naše tipy na míchané koktejly a limonády.

Foto: Profimedia.cz

Proč si nedopřát prázdninovou rozlučkovou párty?

Článek
Domácí zázvorová limonáda
Suroviny: 150 g čerstvého zázvoru + několik plátků, 4 lžíce přírodního cukru nebo medu, 2–3 citróny, 1 l perlivé vody
Postup: Zázvor nastrouhejte najemno, přelijte malým množstvím vařící vody a nechte vylouhovat. Citróny pečlivě omyjte a šťávu vymačkejte. Výluh a plátky ze zázvoru, citrónovou šťávu a kůru dejte do většího džbánu, oslaďte a dolijte vychlazenou perlivou vodou.
Johnnie Ginger
Suroviny: 4 cl Johnnie Walker Red Label, 12 cl zázvorové limonády, 1/8 čerstvé limety, kostky ledu
Postup: Jednoduše smíchejte Johnnie Walker Red Label, zázvorovou limonádu, šťávu z kousku limety a led. Sklenici ozdobte plátkem zázvoru a podávejte.
Ledové čajové opojení
Suroviny: 5 cl Johnnie Walker Red Label, vychlazený zelený čaj, 1/8 čerstvé limety, kostky ledu
Postup: Smíchejte Johnnie Walker Red Label, vychlazený zelený čaj a led. Sklenici ozdobte kouskem čerstvé limetky a podávejte.
Johnnie Walker Black Sour
Suroviny: 5 cl Johnnie Walker Black Label, 2,5 cl citrónového džusu, 1,75 cl cukrového sirupu, kostky ledu
Postup: Naplňte shaker kostkami ledu. Přidejte Johnnie Walker Black Label, citrónový džus (ten můžete jednoduše koupit nebo vyrobit doma) a cukrový sirup. Vše protřepte a přelijte do sklenice přes síto.
Domácí ledový zelený čaj
Suroviny: zelený čaj, 1/2 citrónu, 1 lžička třtinového cukru nebo medu (lze i bez), 2–3 lístky čerstvé máty
Postup: Zelený čaj zalijete horkou vodou s teplotou do 80 °C a nechte asi 2 až 3 minuty louhovat. Citrón omyjte, odkrojte dva  plátky na ozdobu a ze zbytku vymačkejte šťávu. Přimíchejte do vychladlého čaje, smíchejte s třtinovým cukrem či medem a čerstvou mátou.
Bavarian
Suroviny: 0,04 l Altfernet Original, 0,15 l Thomas Henry, Tonic Water, plátek citrónu a lístky máty
Postup: Smíchejte panáka přírodního Altfernetu Original s trochou toniku. Hořký koktejl se neobejde bez ledu a lístků máty, které mu nasazují pomyslnou chuťovou tečku.
Fernando
Suroviny: 0,04 l Altfernet Spiced, 0,15 l fritz-kola, plátek citrónu nebo limetky
Postup: Do sklenky vložte několik kostek ledu a přidejte panáka kořeněného Altfernetu Spiced. Až po okraj sklenice přilévejte hamburskou fritz-kolu, která obsahuje více kofeinu než většina prodávaných kol. Na závěr znovu zakápněte několika kapkami Altfernetu a ozdobte plátkem citrónu. Fernando perfektně spojuje hořké bylinky s jemnou chutí vanilky a svěžestí citrusů.
Hedgehog & Tonic
Suroviny: 5 cl Hedgehog Gin, 20 cl Thomas Henry Tonic Water, růžový pepř, kardamomový lusk, šťáva z ¼ grepu, grepová kůra
Postup: Sklenici naplňte kostkami ledu, přidejte velkého panáka Hedgehog Ginu a dolijte berlínským tonikem Thomas Henry. Do sklenky poté dodejte trochu růžového pepře a jeden rozdrcený kardamomový lusk. Vše řádně promíchejte, na závěr do nápoje vymačkejte šťávu z červeného grepu a ozdobte grepovou kůrou.
Bentianna Benne
Suroviny: 10 cl Cava Mediterrania, 5 cl Bentianny, 5 cl sody, pomeranč na ozdobu
Postup: Lahodný osvěžující spritz stvoříte i za použití středoevropských ingrediencí. Originální slovenský likér Bentianna se vyrábí dle receptury benediktinských mnichů z 15. století. V jeho chuti se propojuje med, tokajské víno a přes 13 ručně sbíraných bylin. Do sklenice na bílé víno nasypte hodně ledu a přilijte jednoho většího panáka jemné Bentianny. Dolijte k němu 10 cl energické Cavy a trochu sody. Výsledek zamíchejte a ochuťte plátkem pomeranče. Jako nezbytná ozdoba postačí pomerančová kůra.
Pink Ink
Suroviny:  Gin Greenall’s a třešňový tonic Thomas Henry Cherry Blossom
Postup: Vinnou sklenici naplňte do poloviny ledem, zalijte panákem ginu a promíchejte barovou lžící. Doplňte třešňovým tonikem.
BBQ Surprise
Suroviny: 8 kostiček červeného melounu, 1 stonek rozmarýnu, pár kapek tabasca dle chuti (pozor, pálivé), Mattoni s příchutí grapefruitu na dolití, rozmarýn na ozdobu
Postup: Meloun, rozmarýn a tabasco dejte do sklenky, přidejte led a dolijte ochucenou minerální vodou.
Mattropicana
Suroviny: 5 tenkých plátků ananasu (nakrájených na trojúhelníčky), 5 lístků máty, 1 lžička třtinového cukru, 10 cl Mattoni s příchutí citrónu, máta nebo ananas na ozdobu
Postup: Mátu promačkejte s třtinovým cukrem, přidejte ananas a zalijte ochucenou minerální vodou.
Golden Voice
Suroviny: 6 lístků máty, 1 cl čerstvé citrónové šťávy, 2 cl granini grapefruit, 2 cl bezinkového sirupu, 4 cl ledového lipového čaje (Megafit), 1dl přírodní perlivé Mattoni, stonek máty a kandovaný zázvor na ozdobu
Postup: Do šejkru vložte šest lístků máty a postupně přidejte všechny suroviny kromě Mattoni. Řádně vyšejkrujte a přelijte přes Double Strainer do připravené sklenice. Do sklenice přidejte kostky ledu, vložte stonek máty a přelijte vychlazenou perlivou Mattoni. Dozdobte kandovaným zázvorem.
Kapitán s citrónovým nádechem
Suroviny:  4 cl Captain Morgan Spiced, sprite, led
Postup: Smíchejte karibský rum se spritem, který dá rumu lehký citrónový nádech. Nezapomeňte ještě na pár kostek ledu, aby osvěžení bylo dokonalé.
Bohemian
Suroviny: 10 ml bezového sirupu, 15 ml čerstvě vymačkané citrónové šťávy, 45 ml Becherovky Original, 45 ml čerstvé ananasové šťávy, led, plátek salátové okurky
Postup: V šejkru společně s ledem protřepejte becherovku, bezový sirup a ananasovou šťávu, přeceďte do nižší (whiskové) sklenice s ledem a ozdobte plátkem okurky.
Czech Mule /Český mezek
Suroviny: 30 ml Becherovky Original, 10 ml čerstvě vymačkané citrónové šťávy, 90 ml zázvorového piva, led, plátky limety, snítka máty
Postup: Do vysoké sklenice naplněné po okraj kostkami ledu nalijte becherovku, citrónovou šťávu a zázvorové pivo. Pečlivě smíchejte a na závěr ozdobte plátky limety a snítkou máty.
KV Cooler
Suroviny: 40 ml Becherovky Original, 60 ml bílého vína (sladší), perlivá nebo minerální voda, led, kuličky bílého a červeného vína (cca 6–8 ks)
Postup: Do sklenice naplněné po okraj kostkami ledu nalijte becherovku, bílé víno a pečlivě promíchejte. Na závěr dolijte perlivou vodou a doplňte nakrájeným hroznovým vínem.
Jameson Ginger
Suroviny: 5 cl Jameson Irish Whiskey, 10 cl zázvorové limonády, citrón/limetka (případně pár tenkých plátků oloupaného zázvoru), led
Postup: Do sklenice na led dávkujte whisky, přidejte zázvorovou limonádu, promíchejte, na okraj sklenky zavěste dílek citrónu nebo limetky na případné dochucení. Na hladinu můžete (ale nemusíte) položit pár tenkých řezů zázvoru pro zvýšení aroma. Sláinte!
Hugo
Suroviny: 1 dcl Bohemia Sekt demi sec, 2 cl bezového sirupu, limetka, máta
Postup: Do skleničky vložte kostky ledu, zalijete sektem, přidejte bezový sirup a trochu vymačkané limetky. Na závěr ozdobte mátou.
Violete smoke
Suroviny: 4 cl ginu Dynybyl Special Dry 2 cl ostružinového sirupu, 1 cl cukrového sirupu, 2 cl limetkové šťávy, Chateau Radyně extra brut
Postup: Suroviny promíchejte v šejkru, nalijte do sklenky typu flétna na led a dolijte sektem Chateau Radyně extra brut. Na závěr skleničku dozdobte čerstvým ovocem.
Pražský sexík
Suroviny: 4 cl Pražské vodky, 2 cl Dynybyl Griotte, 2 dl pomerančového džusu, 1 cl grenadiny (možno nahradit libovolným červeným sirupem)
Všechny ingredience postupně nalijte do skleničky na led. Možno ozdobit plátkem pomeranče.
Baileys White Russian
Suroviny: 50 ml Baileys Original Irish Cream, 25 ml Smirnoff vodky, 12,5 ml kávového likéru, 75 ml mléka, led
Postup: Do skleničky nasypte pár kostek ledu, přidejte postupně likér Baileys, vodku a kávový likér. Nakonec vše přelijte mlékem. Důkladně zamíchejte a ozdobte např. koktejlovou třešničkou. Vychutnejte si lahodnou sametovou chuť.
Sandeman Ruby Sparkler
Suroviny: 3 díly Sandeman Porto Ruby, 2 díly suchého sektu, 1 díl bezinkového likéru
Postup: Do vysoké skleničky na led či ledovou tříšť nalijte 3 díly Sandeman Porto Ruby, 2 díly suchého sektu a dolijte bezinkovým likérem. Vše lehce promíchejte a dozdobte lesním ovocem.
Plum Saur
Suroviny: 4 cl St. Nicolaus Jubilejná švestka, 2 cl vaječného bílku, 2,5 cl čerstvé citrónové šťávy, 1 cl domácího švestkového sirupu
Postup: Veškeré ingredience smíchejte v shakeru s kostkami ledu a řádně promíchejte. Podávejte ideálně do předem vychlazeného skla již bez ledu.Ozdoba: sušená švestka na párátku
Summer Brise
Suroviny: 3 cl St. Nicolaus Jubilejná hruška, 3 cl jablečného džusu, 1,5 cl čerstvé limetové šťávy, 1 cl vanilkového likéru / lze nahradit čajovou lžičkou vanilkového cukru rozmíchaného v 1cl vlažné vody, sodovka
Příprava: Veškeré ingredience smíchejte rovnou v předem vychlazené vinné sklenici s ledem. Ozdoba – sušené jablko a celá skořice
Jasmínová bowle s okurkou
Suroviny pro 4 sklenky: 2 lžíce hnědého cukru, 4 čajové sáčky Teekanne „Green & Jasmin“, ½ salátové okurky, ½ žlutého melounu, 1 citrón, kostky ledu, ledově vychlazená perlivá minerální voda, 4 větvičky máty
Postup: Naplňte džbánek ledem, vložte do něj 4 čajové sáčky a zalijte 600 ml vroucí vody, nechte čaj v nádobě louhovat po dobu pěti minut. Mezitím vydlabejte z okurky malé kuličky, oloupejte a vypeckujte meloun a jeho dužinu nakrájejte na jemné plátky. Kuličky okurky, plátky melounu, šťávu z citrónu a kostky ledu rozdělte do sklenic. Sklenice naplňte ze 2/3 čajem a z 1/3 minerální vodou a váš drink je hotový. Dobrou chuť.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství řecké kuchyně

Řecká kuchyně vychází z tisícileté historie a svou rozmanitostí chutí dokáže uspokojit snad úplně každého. Její předností je, že je lehce stravitelná a z velké...

Výběr článků

Načítám