Hlavní obsah

Robert Kiyosaki radí, jak se stát milionářem

Právo, Jiří Houdek

Kdo by se nechtěl stát milionářem? Jenže málokomu se to podaří. Robert Kiyosaki však ví, jak na to. Věřte, nebo ne…

Foto: Profimedia.cz

Robert Kiyosaki

Článek

Robert Kiyosaki učí lidi, jak se stát milionářem. Dokonce se mu tak i říká: „učitel milionářů“. Je autorem dvou mezinárodních knižních bestsellerů. První z nich má název Jestliže chcete být bohatí a šťastní… nechoďte do školy? Tato kniha byla s nadšením přijata v obchodních a podnikatelských kruzích. Ledová reakce ji však čekala od amerického školského systému.

Slavný autor pořádá i žádané a hojně navštěvované semináře, a to nejenom v USA. Lidem, kteří bývají konsternováni názvem zmíněného bestselleru, kde vybízí k tomu nechodit do školy, Kiyosaki s glancem, který je mu vlastní, obvykle odpovídá, že kvalitní vzdělání je v současné době důležitější, než tomu bylo kdykoli v minulosti. Ale hned s úsměvem na tváři dodává:

„Radit dětem – pilně se učte, abyste měly samé jedničky, a pak si teprve najdete dobrou práci – to bývá někdy docela ošemetná rada. Vlastně jedna z nejhorších, jakou rodič může svým dětem vůbec dát. Pakliže se žáci a studenti budou řídit touto radou, mohou skončit tak, že budou pracovat ještě více, dostanou ještě méně zaplaceno, odvedou na daních hrozně moc peněz, dokonce více, než by normálně měli a – při tom všem budou riskovat velkou finanční nejistotu.“ Šokující názor? Nejste sami, kdo si to myslí.

Od útržků…

Určitě protestujete. Copak se děti mohou učit účetnictví, cožpak mohou proniknout k zásadám investování? Makroekonomika se vyučuje až na vysokých školách s patřičným zaměřením. A hlavně – vždyť tuhle výchovu jen málokdy dokážou zajistit rodiče. Robert Kiyosaki těmto názorům dlouho nedokázal vhodně oponovat. Příležitostně začal psát různorodé úryvky, které skládal do šuplíku a kde se všechno snažil vysvětlit elementárně, pochopitelně, jednoduše. Byly to rady pro děti a mladé lidi, jak by si měli zvýšit svou „finanční inteligenci“.

…k další knize

Ale úryvky dlouho zůstávaly jen pouhými rozdrobenými útržky množícími se v zásuvce pracovního stolu, dokud nepotkal a nezapředl rozhovor s publicistkou (a původně také akreditovanou účetní) Sharon Lechterovou. Ta mu totiž v jeden příhodný okamžik položila klíčovou otázku: „Roberte, jak tedy můžeme ulehčit rodičům jejich výchovnou roli v téhle sféře? Vždyť častokrát ani sami rodiče peněžním tokům pořádně nerozumějí.“

Foto: Profimedia.cz

S Donaldem Trumpem při prezentaci jejich společné knihy Proč chceme, abyste byli bohatí.

A Kiyosaki jí předal své úryvky, jimiž neustále prosvítal příběh o dvou Kiyosakiho otcích – jednom bohatém a jednom chudém. Skrze názorový kontrast mezi těmito dvěma osobnostmi vznikla půvabná story o malém chlapci, který začal vnímat svět jako střet dvou názorů na život, dvou názorů na kariéru, dvou názorů na využití financí. Vznikla kniha Bohatý táta, chudý táta. Měla obrovský úspěch a už tehdy poměrně známého Kiyosakiho proslavila ještě více.

A přece na vysokou

Sharon Lechterová k tomu dodává: „Robertův pravý otec byl školským inspektorem na Havaji. Výhrůžka – jestli nebudeš mít dobré známky, neseženeš pořádnou práci – měla však na mladičkého Roberta velmi malý vliv. Věděl totiž, že jeho životním cílem je vlastnit obchodní společnosti, netoužil pro ně pracovat. Kdyby na střední škole nepotkal moudrého, vnímavého a neústupného studijního poradce, nepokračoval by ve studiu na vysoké škole. Robert to s odstupem let přiznává. Dychtil po tom, aby konečně mohl začít budovat svá aktiva, ale nakonec pochopil, že mu vysokoškolské vzdělání bude také prospěšné,“ říká Sharon Lechterová.

Informace u stolu v kuchyni

V knize Bohatý táta, chudý táta popisuje Kiyosaki právě toto své období, kdy počínal chápat, že stát se zaměstnancem znamená zaplatit v budoucnu na daních víc, než je spravedlivý podíl a mít k tomu ještě chabou naději na mizerný důchod. Kiyosaki záhy pochopil, že bohatí lidé učí své děti jinak, než se tomu děje ve školách. Boháči poskytují svým potomkům nejdůležitější znalosti u jídelního stolu v kuchyni. O tom, jak dosáhnout prosperity.

Text publikace nás přesvědčuje, že finanční inteligence je mentální proces, jehož prostřednictvím vyřešíme velké množství peněžních problémů. Ba co víc, z Kiyosakiho díla vyplývá, že prosperity může dosáhnout kdokoli, pokud bude mít dostatek chuti, energie i rozhodnosti.

Foto: Profimedia.cz

Známý investor se svojí manželkou Kim.

Bohatý táta, chudý táta je v žebříčcích prodejnosti už léta na prvních místech. Mnozí ekonomové zastávají názor, že publikace by měla být skoro až povinnou četbou pro finanční plánovače a vyšší manažery velkých podniků. Robert Kiyosaki píše poutavě. Má nejenom dar skvělého investora, ale je i talentovaným vypravěčem. Snad nikdo na světě by nedokázal o něčem tak nezáživném, jako jsou finanční investice, vyprávět takhle vtipně, elegantně a hlavně – jednoduše.

Robert a jeho kámoš Mike

Kdo to ale je, tato proslulá, charismatická postava? Co ho formovalo? Robert Kiyosaki se narodil 8. dubna 1947 na Havajských ostrovech. Je japonský Američan čtvrté generace, který pochází z prominentní učitelské rodiny. Jako malý kluk se seznámil se svým celoživotním přítelem a kamarádem Mikem, jehož otec zasvěcoval oba chlapce do tajů podnikání a investic.

Po střední škole se Robert vzdělával v New Yorku na univerzitě a po promoci vstoupil do námořní pěchoty a odešel do Vietnamu jako důstojník a pilot vrtulníku. Jeho obchodní kariéra začala po návratu z války. V roce 1977 založil společnost, která zavedla na trh první lehkou peněženku z umělé tkaniny a se suchým zipem. Díky tomuto produktu vydělal milióny dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Časy se mění a Kiyosakiho současný byznys – to jsou především nemovitosti a perspektivní rozvoj menších společností. Nicméně jeho opravdovou vášní jsou semináře.

Proto roku 1985 založil mezinárodní vzdělávací společnost, která působí v několika zemích. A sám je rád pořádá, některé úryvky z jeho lekcí můžete objevit i na serveru YouTube.

Zahrát si Cashflow a zbohatnout

Další velkou věcí, kterou se Kiyosakimu podařilo prosadit, je jím vymyšlená stolní hra Cashflow, na kterou v Americe získal patent. Říká: „Když člověk čte, zapamatuje si v průměru 10–20 % obsahu. Když člověk poslouchá přednášku, zůstane mu v paměti 20–30 %. Když člověk něco aktivně dělá, osvojí si 60–70 %.“ A právě proto Cashflow pomáhá lidem nejlépe a nejpodrobněji porozumět funkci peněz v jejich životě.

Hlavní výhodou této hry je možnost hrát ve 2–7 hráčích a tím podporovat diskusi o penězích mezi známými, v rodině nebo v práci. Hra je to velice poutavá – v mnoha lidech vyvolává silné emoce, neboť se na ni snadno přenášejí charakterové vlastnosti související s jejich všedním životem.

Robert Kiyosaki (společně se svou manželkou Kim) odešel ve věku 47 let do důchodu s pasivním příjmem třikrát větším, než byly jeho výdaje. Jeho životním krédem je: „Nepracujte pro peníze, nechte peníze, ať pracují pro vás.“

Nejvýznamnější knihy Roberta Kiyosakiho:
Chcete-li být bohatí a šťastní… nechoďte do školy?
Bohatý táta, chudý táta
Bohaté dítě, chytré dítě
Bohatý táta radí, jak investovat
Bohatý táta, chudý táta pro mladé
Cashflow kvadrant
Co máte vědět, než začnete podnikat
Škola byznysu
Zvyšte své finanční IQ

Co řekl před příjezdem do ČR

Za měsíc přijede Robert Kiyosaki do Prahy. V pražském kongresovém centru proběhne 19. června jeho seminář. Pohovoří hlavně o svém pohledu na současnou ekonomickou situaci ve světě, bude se i zabývat tématem, jak zacházet s penězi a jak se stát úspěšným ve finančním světě.

Nedávno, když se tento investor a obchodník připravoval ke svému semináři v Česku, řekl: „Vím, že v ČR probíhají dramatické diskuse a změny v systému a sazbách DPH. Nejsem obeznámen s tímto systémem dopodrobna, ale problém nevidím v nastavení a výběru daní. Problém spočívá v tom, že většina státních úředníků neví, jak peníze vydělat, ale velmi dobře je bohužel umí utratit. To je důvod, proč daňový systém nefunguje. V zásadě to probíhá tak, že stát vybere daně, poté utratí víc, než vybral a v důsledku toho vymyslí nové daně či různě přeskupuje staré...“

Reklama

Související témata:

Související články

Nicolas Cage se nebojí riskovat

Bez ohledu na devastující kritiky, které provázejí jeho dobrodružný skoro horor Hon na čarodějnice, Nicolas Cage tvrdí, že si roli středověkého rytíře...

Výběr článků

Načítám