Hlavní obsah

Nicolas Cage se nebojí riskovat

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez ohledu na devastující kritiky, které provázejí jeho dobrodružný skoro horor Hon na čarodějnice, Nicolas Cage tvrdí, že si roli středověkého rytíře a hrdinného křižáka náramně užíval.

Článek

„Právě díky ní jsem si splnil jeden ze svých klukovských snů. Na rytíře jsem si hrál už jako malý na dvorku za domem, kde mi otec postavil malý dřevěný hrad a vyřezal i dřevěný meč. Trávil jsem tam dlouhé hodiny a představoval si, jak udatně bojuji a vítězím ve velkých bitvách. Škoda že trvalo tak dlouho, než jsem tyto vzpomínky mohl prožít ve skutečném filmu. Na roli jsem byl tedy připravený od dětství, hrady a jejich atmosféru miluji dodnes,“ prozrazuje Nicolas, který donedávna několik hradů v Evropě vlastnil.

Jak je vidět, sedmačtyřicetiletý herec, který natočil od oscarového Leaving Las Vegas (1995) řadu dalších skvostných filmů, si občas ten béčkový nejenže může dovolit, ale podle uznávaného filmového kritika Rogera Eberta má na to i plné právo.

Ve své studii o perlách stříbrného plátna napsal: „Obvykle se na seznamu největších mužských herců uvádějí jména De Niro, Nicholson a Pacino, ale jak často zde vidíte jméno Nicolas Cage? Ten by tam měl být právě proto, že je při výběrů filmů velmi odvážný, nebojí se ani rolí, ve kterých se dobrovolně dává všanc kritikům. Navíc do každé z nich jde s největším nasazením a hraje ji tak opravdově, jak to jen jde.“

S kritikou si Nicolas očividně problémy nedělá. „Víte, točím spoustu filmů, hraní prostě miluju. Nechci se ale ukazovat jen v rolích, které mi padnou, a vím, že s nimi nebude ten nejmenší problém. Chci zkoušet stále něco nového, neobvyklého, všechny možné žánry – i za cenu toho, že na mně za to kritici nenechají nit suchou. Záměrně jsem si proto v Hollywoodu vytvořil i image podivína. A dokud se o mých filmech bude mluvit, je to v pořádku,“ vysvětluje.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že charismatický potomek slavných Coppolů je se svým herectvím naprosto spokojen a k tomu si vychutnává život se svou třetí, o dvacet let mladší manželkou Alicí a druhorozeným, dnes šestiletým synem Kal-Elem.

Skoro 190 centimetrů vysoký Cage je známý jako milovník krásných žen, dlouho si však nemohl vybrat tu pravou. V roce 1990 se mu ze vztahu s modelkou Kristinou Fulltonovou narodil syn Weston (20). Opravdu se Nicolas zamiloval až v jednatřiceti do herečky Patricie Arquettové. Byli spolu šest let.

Hned po rozvodu se Cage, posedlý Elvisem Pressleym a jeho muzikou, oženil znovu, tentokrát přímo s dcerou rock’n’rollového krále Lisou Marií Presleyovou. Po dvou letech však před rozvodem prohlásil: „Náš vztah byl hodně ovlivněn tím, jak moc jsem Elvise zbožňoval. S Lisou jsme se vůbec neměli brát.“

Korejskou servírku Alici Kimovou potkal před šesti lety v Los Angeles v korejském nočním klubu Le Privé. Bylo jí dvacet, když se s ní v roce 2005 oženil. „Věřím, že mi manželství do třetice vyjde. Daleko víc si v těchto letech umím vychutnat i Kal-Ela, kterého jsem pojmenoval po křestním jménu svého oblíbeného komiksového hrdiny Supermana. Na Westona jsem tolik trpělivosti neměl.“

Foto: Profimedia.cz

Volný čas tráví nejraději s druhorozeným synem Kal-Elem a manželkou Alicí.

Do školy chodil Nicolas, rodák z města andělů, s nechutí. Divadelní, filmovou a televizní fakultu Kalifornské univerzity vystudoval až jako dospělý. Nadání k herectví má ale mít po kom. Je nejmladší ze tří synů tanečnice Joy Vogelsangové a profesora literatury Augusta Copolly, strýc je slavný režisér Francis Ford Copolla, teta populární herečka Talia Shireová.

Ve dvanácti letech, poté, co se rodiče rozvedli, žil s otcem, který přednášel v San Francisku, a vyrůstal trochu jako dříví v lese. Na střední škole z něho byli učitelé zoufalí.

„Choval jsem se jako nevychovaný spratek, navštěvoval divoké večírky. Jaké štěstí, že jsem se zavčas dostal před filmovou kameru,“ přiznává po letech. V osmnácti si ještě jako Nicolas Coppola zahrál poprvé v komedii Zlaté časy na Ridgemont High (1982) se Seanem Pennem, okamžitě potom si ale změnil jméno. „Musel jsem přijít na to, že jsem jako herec schopný se uplatnit bez toho, že bych vkráčel do Hollywoodu se slavným jménem Coppola.“

Záhy se propracoval mezi hollywoodskou špičku, ale i k pověsti nejvýstřednějšího herce, a to nejen kvůli tomu, že třikrát po sobě snědl při natáčení hororové komedie Polibek upíra (1989) švába, ale hlavně kvůli svým drahým koníčkům.

K nim patřila nejen drahá auta, starožitnosti a jachty, ale hlavně desítky nemovitostí v Americe i v Evropě, včetně několika starých hradů, které nechal nákladně opravovat. A tak, i přes vydělané milióny, žil Cage léta nad poměry a problémy s daňovými úřady ho už loni donutily odprodávat jednu nemovitost za druhou. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Oscarovou nominaci dostal za výkon ve dvojroli scenáristických dvojčat v Adaptaci (2003). Na snímku s Meryl Streepovou.

Žádný katastrofický scénář v tom ale Nicolas nevidí. Na tento rok má naplánované další čtyři filmy, a když netočí, žije s rodinou v anglickém hrabství Sommerset. Už tu sice musel prodat hrad Midford i viktoriánský dům v městečku Bath, ale má zde menší příjemnou rezidenci.

„Kal-El tu chodí do výborné školy, Weston k nám jezdí na prázdniny a ze mě se pomalu stává Angličan. Je tu nádherný klid, a navíc mi vyhovuje i místní vlhčí klima, díky kterému nemám žádné alergie, kterých jsem se celá léta v Americe nemohl zbavit. V Anglii se mi lépe dýchá a cítím se daleko zdravěji,“ přiznává Cage.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám