Hlavní obsah

Rachel McAdamsová: Zneklidňuje mě posedlost nahotou v naší kultuře

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Vyrostla jsem jako členka dětského divadla a vždycky jsem si představovala, že budu ředitelkou dětské divadelní společnosti. Určitě jsem nechtěla plnit titulní stránky společenských magazínů,“ vysvětluje na úvod Kanaďanka Rachel McAdamsová.

Foto: Profimedia.cz

Rachel McAdamsová

Článek

Bez ohledu na to, že patří mezi nejžádanější herečky, co se slávy týká, má svou hlavu. Dokázala to už v roce 2005, kdy měla být na titulu časopisu Vanity Fair spolu s populárními kolegyněmi Scarlett Johanssonovou a Keirou Knightleyovou. Když přiletěla na fotografování, dozvěděla se, že dvě zmíněné už souhlasily s tím, že budou pózovat v rouše Evině. Rachel však fotku odmítla.

Vysvětlila to následovně: „Nevadí mi nahota ve filmu, která patří k roli. Co mě ale zneklidňuje, je posedlost nahotou v naší kultuře. Myslím, že tento přehnaný důraz na nahotu řadu herců znervózňuje. Obávají se, že jakékoli tělo pak může být zkresleno a znovu promítáno na YouTube či jinde na internetu.“

Druhá Julia Robertsová? Nikoli

Hollywood si Rachel všiml hned poté, co se na začátku roku 2000 objevila v několika podařených romantických filmech a komediích. V Zápisníku jedné lásky (2004) pak už udělala se stejně talentovaným krajanem Ryanem Goslingem díru do světa.

Předpovídali jí budoucnost Julie Robertsové. Měla její veliký úsměv, vypadala věrohodně a byla ideální pro romantické snímky. Druhá Julia Robertsová se ale nekonala. Šestatřicetiletá Rachel si totiž hereckou dráhu diriguje po svém.

Foto: Redbud pictures

Ben Affleck a Rachel McAdamsová ve filmu To the Wonder

Odmítla role v komedii Ďábel nosí Pradu i v bondovce Casino Royale a přijala tu v akční krimi Sherlock Holmes (2009). S chutí si v tom samém roce zahrála kolegyni novinářku Russella Crowea v thrilleru Na odstřel, nebála se ani erotického snímku Vášeň (2012).

A ve střídání žánrů pokračuje dál. Dokladem je i letošní rok, kdy je vidět jak v romantické komedii Aloha, tak ve sportovním thrilleru Bojovník či v detektivním seriálu Temný případ.

Uzavřená osoba

Je herečkou, která se nezastaví. Ukáže se vždy jen na červeném koberci, titulní stránky módních časopisů jsou pro ni stále tabu. Na hvězdu si rozhodně nehraje. Kolegové o ní hovoří jako o velice uzavřené osobě.

Trailer k filmu BojovníkVideo: Forum Film CZ

„Po konci natáčení ji vždycky zveme na společnou večeři, Rachel však jen poděkuje s tím, že si dá oddech a že se zase uvidíme na place zítra,“ prozrazuje Ir Colin Farrell, který s ní natáčí další pokračování seriálu Temný případ.

Je jiná než většina hollywoodských hereček. Stále žije v Torontu, asi dvě hodiny od města Londonu, kde vyrostla a většinu rozhovorů a hollywoodských schůzek dělá přes skype. Na kůži se jí dostane málokdo. Hodiny si ale bude povídat o dobrém filmu, knize nebo hudbě.

Jednoduché to s ní nemají ani producenti. „Rachel je velice přemýšlivá a pracovitá herečka, její čas je cenný. Právě to může dělat dojem, že je vybíravá. Ale tak dobrá umělkyně, jako je ona, má spoustu nabídek, tak si to může dovolit,“ konstatuje Tom McCarthy, který ji režíroval v novém thrilleru Spotlight, kde představuje investigativní novinářku Boston Globe, jež natáčí reportáž o skandálu pohlavního zneužívání v katolickém kostele.

Foto: Archiv, Právo

Owen Wilson a Rachel McAdamsová v zahajovacím filmu Půlnoc v Paříži.

„Pakliže si rozhovory vybírám, je to jen pro moji vlastní bezpečnost. Chci, abych ze sebe vždy vydala to nejlepší. Jestli se tedy hned s něčím nespokojím, je to proto, abych se neztrapnila,“ přiznává.

V komiksových adaptacích se účinkovat zdráhá

I přes to, že podle kritiků propadl letošní romantický snímek Aloha, ve kterém hraje jednu z hlavních rolí, Rachel dostává stále zajímavější nabídky do velkých filmů. Je jen otázkou času, na který z nich kývne. Právě pečlivě zvažuje velkou roli pro komiksové zpracování fantasy Doctor Strange, kde by měla hrát s populárním Britem Benedictem Cumberbatchem.

Pravda je, že její uznávané kolegyně Scarlett Johanssonová a Natalie Portmanová už léta v komiksech na pokračování hrají, Rachel ale stále váhá. „Vím, že je to nejspíš velice lukrativní nabídka, ale stále nejsem přesvědčena o tom, že je to to nejdůležitější v mé kariéře,“ medituje.

„Nechci být zaškatulkovaná pro role v romantických komediích, chci pokaždé zkusit něco nového. Vždycky jsem chtěla především hrát komplikované postavy a ty mohou být ve všech žánrech. I proto jsem se rozhodla pro role razantních manželek, jako je ta v Bojovníkovi, drsných policistek v seriálu Temný případ či neústupných investigativních novinářek ve zmíněném thrilleru Spotlight. Takových rolí ale není pro mladé herečky nikdy dost. Chce je totiž hrát každá moje inteligentní kolegyně,“ vysvětluje.

Nemá šanci potkat muže z jiné profese

„Není divu, že Rachel přemýšlí, jak se svým profesním životem v hollywoodské mašinérii naložit, pro vzdělanou a navíc velice přitažlivou herečku to není jednoduché,“ dodává režisér McCartney.

„Ví, že je lehké stát se závislou na velkých penězích a na postavení hvězdy. Zažila ale desítky případů, kdy herečka o toto postavení den ze dne přišla a klesla až na dno. Je tedy umění vědět tohle všechno a dělat, že jste v tomto nekompromisním světě zcela v pohodě.“

Momentálně je Rachel šťastná. Prožívá totiž jednu ze svých dalších lásek a jak jinak, než se svým hereckým protějškem Kanaďanem Taylorem Kitschem ze seriálu Temný případ.

Víte, že…

se narodila v Londonu v Ontariu, kde měla první vystoupení jako krasobruslařka. Ve čtrnácti letech se začala zajímat o herectví. V roce 2001 promovala na divadelní fakultě prestižní York University v Ontariu.

„S milostným životem je to v herectví složité. Ráda bych potkala muže jiné profese, zatím jsem vzhledem k neustálému natáčení neměla šanci. Na bývalé lásky si ale nemohu stěžovat. Zejména Ryan Gosling i Jake Gyllenhaal jsou jak vynikající herci, tak perfektní gentlemani. A Taylor je přesně jejich třída,“ dodává s úsměvem sympatická Rachel McAdamsová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám